Menu Zavřít

Pozitivní zprávy

23. 5. 2007
Autor: Euro.cz

Krátce

WT100

První předzaložená eurofirma

Česká Smart Office & Companies jako první a zatím jediná v Evropě zahrnula do nabídky předzaložených společností i takzvané evropské společnosti. Výhodou firem s přídomkem „SE“ jako zkratky pro societas europaea, je možnost měnit sídlo libovolně v rámci Evropské unie a využívat třeba příznivějších daňových legislativ. První SE založená v Česku byla zapsána do obchodního rejstříku 16. května 2007 pod názvem Europea Capital, SE.

Čtyřicet procent ČR dobyto

Alternativní telekomunikační operátor Volný rozšiřuje vlastní síť pevných linek o nově vybudované metropolitní sítě v Ústí nad Labem, Karlových Varech a Českých Budějovicích. Celkově je síť Volného dostupná ve čtrnácti městech zhruba 960 tisícům majitelům pevných linek, což představuje téměř 40 procent všech linek v ČR. Volný buduje vlastní síť od podzimu roku 2005, nabízí služby připojení k internetu a telefonování bez nutnosti platit paušál Telefónice O2.

Mladíkův automatický rybář

Devatenáctiletý vynálezce Tomáš Nezval z Prostějova si získal porotu na mezinárodním klání mladých vědců Intel ISEF inteligentním prutem, který umí lovit ryby bez lidského přispění. Vynález může například posloužit v extrémních klimatických podmínkách, kdy lidem stačí vyzvednout úlovky. Nezval vyhrál třetí cenu v kategorii Elektromechanické inženýrství a z Albuquerque si odnesl i tisíc dolarů. Na Intel ISEF soupeřilo více než 1500 mladých vědců z 51 zemí světa. Porota rozdělila ceny a stipendia v hodnotě 83 milionů korun mezi 137 juniorů v desítkách kategorií.

  • Našli jste v článku chybu?