Menu Zavřít

Pozitivní ztráty

12. 5. 2005
Autor: Euro.cz

Fiat

KL24

PRAHA (tpk) – Přestože jeho prodeje a tržby klesají, Fiat Auto konečně míří, jak se zdá, na správnou cestu. Výsledky za první čtvrtletí, které automobilka zveřejnila minulý týden, znamenaly oproti stejnému období loni mírné zlepšení. Fiat Auto vykázal ztrátu 129 milionů eur na rozdíl od loňských 146 milionů. Analytici přitom očekávali její prohloubení na 170 milionů.
Tržby šly dolů o 9,3 procenta a počet prodaných automobilů o 11,8 procenta, přičemž největší pád zaznamenaly modely Fiat Stilo a Punto. U druhého se na podzim chystá příchod další generace, takže zákazníci s koupí otálejí. O to příznivěji ale výsledky vypadají. Automobilové divizi se podařilo udržet na uzdě náklady, jejichž snížení by za celý rok mělo dosáhnout půl miliardy eur, a smířila se s prodejem menšího počtu vozů avšak s vyššími maržemi.
Na celý koncern měly zlepšené výsledky Fiatu Auto rovněž příznivý vliv, přičemž vypomohla i část dvoumiliardové kompenzace od General Motors. Fiat díky ní dosáhl v prvním čtvrtletí provozního zisku 729 milionů eur a čistého zisku ve výši 293 milionů na rozdíl od čisté ztráty 392 milionů za první tři měsíce loni. Bez započítání kompenzace by byl v čisté ztrátě 245 milionů eur.

  • Našli jste v článku chybu?