Menu Zavřít

Pozor na koně

26. 7. 2005
Autor: Euro.cz

Výletníci do Roztok už nemusejí na jídlo až do Tichého údolí

Roztoky bývaly oblíbeným cílem celodenního výletu, který většinou končíval v příjemné hospůdce v Tichém údolí. V dolní části Roztok, u nádraží, jinak mnoho příležitostí ke slušnému občerstvení nebylo. Po dlouhém čase jsem v ta místa zavítal opět, připraven, zachce-li se mi pojíst, na cestu do údolí. Moji pozornost však upoutal zvláštní rohový dům vyvedený v zářivé žluti. Zaujal mne tím spíše, že jde o restauraci. Jmenuje se Victoria a už vstup sám o sobě slibuje zajímavé prostředí. Za vchodem čeká sálek s rohovým barem, velikým zrcadlem a kuchyní dopředu otevřenou, umožňující nahlédnout pod ruce mistra kuchaře. Hned přes roh je další modrojasná prostora a následuje jiná, připomínající rytířskou síň. S „korouhvemi“ pod stropem a do smetanova laděnými stěnami. Nakonec usedám na příjemné zahrádce, dychtiv seznat, zda nabídka bude stejně pestrá jako restaurace sama. Zlákalo mne gazpacho, v duchu jsem si pro dnešek naordinoval lehkou, nenáročnou stravu. Ve chvíli kratší než mžik mi číšník – pracují zde dva a po place se pohybují s jistou uměřenou a sympatickou nonšalancí – předložil veliký talíř s hodně širokou „krempou“. Polévka, ač jí byla řádná dávka, vyhlížela na dně jako malé potměšilé očko baziliškovo. Chutí a svěžestí mne tahle polévka potěšila, nemám rád, když je připravena rozmixováním. Ty malé kousky, brázdící hladinu, se dají snáze identifikovat a můžete, vylovíte-li tu či onu zeleninu, korigovat a měnit výraz jednotlivých soust. Živá, čivy potěšující směs chutí pod dominantou okurky, předznamenala celou další dohru. Z rajčatového základu se střídavě vynořovaly jednotlivé chuťové elementy, vždy doprovázené okurkovým podtextem, vždy pikantně doladěné česnekem a cibulí. Výsledným dojmem byl harmonický vzhůru gradující mimořádně svěží a pikantní dojem. Polévka nebyla až tolik hustá, o vazkost se postaral hutný tomatový základ. Ten jednak srovnal a uhladil dojem, jednak určil konzistenci vskutku dobře uchystané polévky, do horkého podvečera přesně trefené. Probírám se lístkem a užuž jsem rozhodnut pro některou z mnoha úprav těstovin. Tu mi padne oko na nabídku steaků – a je rozhodnuto. Mezi různými druhy masa jsem totiž objevil koninu. Kdysi jsem jedl koňský steak upravený tak úžasně, tolik obmyslně, že od té doby nevynechám jedinou příležitost si takový prožitek zopakovat. Zatím marně. Zde však, stále ještě pod vlivem příjemného pocitu z gazpacha, chci věřit, že stejně dobře si kuchař poradí s kusem červeného koňského masa. Bohužel se tak nestalo. K mé veliké lítosti kůň, zřejmě byl závodní, kuchaři „utekl“. Hodně. Plátek, dostatečně vysoký na to, aby při propečení odrazil strukturu od tmavého okraje k méně dotaženému středu, v tomto případě ne růžovému ale nachovému, byl „skrz“. Přežvýkavý už pod tlakem nože, jednotvárně temný po celé mozaice řezu, vláknitý a chuťově fádní. Urputně jsem zápolil s nepoddajným soustem a smutnil nad jeho nezáživností. Ani použité koření nebylo té moci, aby oživilo a zpříjemnilo málo výrazné, ploché vyznění steaku. Jedna skutečnost však byla v té oáze beznaděje přece jen hojivá. A sice báječná, opravdu báječná úprava grilované zeleniny, již jsem zvolil coby přílohu. Kousky barevných paprik – bez zelené, ta hořkne a kuchař ji správně přidal čerstvou – cibule, lilek a nevím co všechno dalšího, vykazovaly optimální stupeň tepelného opracování. Nebyly rozměklé, nebyly syrové. Křupaly a držely svou původní chuť, ozvláštněnou lehýnce chycenými okraji o prvek ohně. Báječně se vzájemně podporovaly a dokázaly v maximální míře vyzvednout nešťastně smutnou chuť koniny. Pokud se ale dá mluvit o odčinění mého zklamání nad steakem, potom v souvislosti s dezertem. Zde se opět vládce kuchyně vytáhl a předložený závěr časné večeře měl všechno. Velmi působivý vzhled, invenční kompozici na efektním temně modrém skleněném nádobí i vzácně ladící akord chutí. Dvě právě rozpuklá alabastrová dívčí ňadérka, maní vyklouzlá ze stínu blůzky – to nejvíce připomínaly nad temnou hladinou omáčky z lesních plodů se vypínající poloviny pošírované hrušky. Chutnalo to přesně tak, jak vypadalo, k nakousnutí. Opět chuť s charakterem spíše dotrpka, nepříliš sladká, divoká. O uhlazení se postaral kopeček vanilkové zmrzliny. Mazlivě a nenásilně otupil ostří divočiny lesních bobulí a srovnal celek do mámivého až, příjemného závěru. Šest set a třiačtyřicet korun by nebylo až tolik, kvůli epizodě se steakem jsem však trochu zalitoval. Vzhled restaurace, ležérní esprit obsluhy i ostatní předložené krmě však byly na žádoucí úrovni, a výsledek tedy nijak dramatický.

Value for Money: 8/10 + příjemné, nepříliš okázalé, o to však působivější zařízení restaurantu
- nešťastný kus koniny

Victoria Restaurant Nádražní 20, 252 63 Roztoky u Prahy
Tel./fax: +420 220 912 157
www.victoriarestaurant.cz

  • Otevírací doba: Po-Ne 11.00-23.00
  • Počet míst: zahrádka 30, restaurace 50
  • Kuchyně: mezinárodní
  • Platební karty: všechny obvyklé
  • Jídelní lístek: čeština, angličtina
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina
  • Původ nabízených vín: Francie, Španělsko

Hodnocení restaurace: Atmosféra, pohodlí, estetika 9 bodů z 10
Prostírání 9 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
Chování personálu 8 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 17 bodů z 20 Celkem: 51 body ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

ebf - tip - debata

Výběr z jídelního lístku: Tatar z lehce zauzeného tuňáka s wasabi remuládou a bylinkovými toasty 210 Kč
Bílá husí játra foi gras macerovaná v portském víně na křupavém toastu se skořicovými jablíčky 240 Kč
Krémová polévka s čerstvou zeleninou a mořským ovocem 75 Kč
Venkovský řecký salát s olivami, sýrem feta a čerstvým koprem 90 Kč
Fusilli s parmskou šunkou a sýrovou omáčkou 145 Kč
Grilovaný modrohlav potíraný olivovým olejem, čerstvými bylinkami a limetkovou šťávou 200 g 220 Kč
Grilovaný pštrosí steak marinovaný v olivovém oleji s čerstvým kořením 200 g 320 Kč
Grilované cukety a lilky s řeckými tzatziki 130 Kč
Čerstvý ananas přelitý likérem Carolans 95 Kč

Výběr z vinného lístku: Cava Margués de Monistrol RSE Brut 666 Kč
Španělské stolní víno suché – bílé, růžové, červené 0,1 l 30 Kč
Gran Alanis – Ribeiro D.O. - Španělsko 450 Kč
Riesling 3 EXA Paul Giglinger - Alsace 1600 Kč
Chablis AOC Chateau de Maligny - Bourgogne 750 Kč
Las Campanas Rosé Navarra D.O. - Španělsko 380 Kč
Rincón de Navas Rioja D.O. – Španělsko 790 Kč
Plevet Pribrat D.O. – Pribrat D.O. – Španělsko 1900 Kč
Chateau du Retort Haut Médoc Cru Burgeois - Bordeaux 700 Kč
Chateauneuf du Pape Chateau Beauchene - Cotes du Rhone 1250 Kč

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).