Menu Zavřít

Pozor, vhodné pro děti!

4. 1. 2006
Autor: Euro.cz

Literatura

Několika generacím se neuvěřitelně hluboko do paměti vryly věty jako: Pepa má mísu. Teta lije. Ola solí. Slabikář, kde jsem je nedávno našla, je z roku 1983 a je to již osmé vydání. Zvlášť neodolatelná mi už od dětství připadala věta Máma mele maso. Trochu tajemná, trochu morbidní, rozhodně nezapomenutelná. Kuchyňské scény ve slabikáři střídá vesnická selanka či příběh o chlapci, který chodí rád naproti tatínkovi k veliké továrně. Vyrábí samozřejmě traktory. Kromě dopisu od Aljoši s obrázky kosmonautů je největší odvaz oslava Prvního máje. Po pohádkách ani památky.
Každá doba si výchovu svých dítek dobře hlídá. I dnešní slabikáře jsou pod dohledem, nesmějí vytvářet genderové stereotypy, podněcovat násilí, rasismus a podobně. Přes dobré úmysly však nemusí být výsledek o nic méně křečovitý než učebnice pro Gottwaldovy vnuky. A to je vydávání učebnic docela výnosné.
Odborníci mohou sice upozorňovat například na psychologickou odůvodněnost faktu, že první řádky slabikáře by se měly zabývat hlavně písmeny „A“ a „M“, ale i to se dá respektovat bez rezignace na inteligentní řešení.
Ukázkou je Šmalcova Abeceda, kterou nedávno vydalo nakladatelství Baobab. Že by byla schválena ministerstvem školství jako učebnice pro první nebo jinou třídu, samozřejmě v tiráži nenajdete. Ale já vám ji klidně schválím. Místo mámy, co mele masu, tu potkáte medvěda mířícího k majáku, instalatéra Ivana, žáby na Žofíně, nebo dokonce hrob hraběte Hrocha. Básně k jednotlivým písmenům psali tři mladí čeští básníci: Radek Malý, Jiří Dvořák a Markéta Šimková. Kromě obrazového a básnického příběhu je u každého písmene i hádanka. A autoři děti rozhodně nepodceňují. Aby se rodiče neztrapnili, je na konci knihy řešení všech hádanek. A žádná nekorektnost vůči menšinám, ženám, starým lidem, zvířatům nebo komukoli dalšímu tu také nehrozí. U písmene B si babi loví svou berlu spadlou do bazénu drapákem bagru! Tučňák hraje tenis… Zloděj pod Z by byl raději v base než s touhle rodinkou.
Petr Šmalec vytvořil poctivou současnou alternativu klasických abeced Josefa Lady či Ondřeje Sekory. Pro děti bez hranic.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).