Menu Zavřít

POZVÁNKY/SPOLEČNOST

7. 4. 2014
Autor: Euro.cz

9. DUBNA PKF s Jiřím Bělohlávkem Jedním z vrcholů 20. sezony PKF - Prague Philharmonie se stane koncert s názvem Jubilanti Roku české hudby 2014 pod taktovkou dirigenta a zároveň zakladatele orchestru Jiřího Bělohlávka. Koncert se uskuteční ve středu od 19 hodin ve Španělském sále Pražského hradu. Večer zahájí Pražské nokturno Petra Ebena, které bylo stvořeno jako pocta W. A. Mozartovi. Následuje Slovácká suita, op. 32 Vítězslava Nováka. Ve druhé části večera provede těleso skladbu Richarda Strausse, orchestrální suitu Měšťák šlechticem, která vznikla na námět Moliérovy hry.

OD 11. DO 20. DUBNA

Golem na Štvanici

Interaktivní divadelní událost se po úspěšném uvedení v roce 2013 vrací do opuštěného domu čp. 858 na Štvanici, aby umožnila divákům vstoupit do mystického světa Golema pražského německého spisovatele Gustava Meyrinka. Divadelní soubor Tygr v tísni promění vilu v dějiště detektivního románu. Diváci se v rámci představení mohou po domě volně pohybovat a stát se součástí příběhu.

Na inscenaci se podílelo na 30 herců, tanečníků a hudebníků, deset výtvarníků a čtyři členové režijně-dramaturgického týmu. V inscenaci účinkují například Matěj Nechvátal, Jiří Böhm, Hynek Chmelař, Jaroslav Achab Haidler, Eva Josefíková, Anna Stropnická, Vladimír Polívka či Filip Kaňkovský.

DO 23. DUBNA

Malá velká architektura

V reálném světě existuje škála staveb a objektů vznikajících ve skromných podmínkách, a přesto, či právě proto, nepostrádajících sílu a působivost. Tyto druhy staveb uvádí výstava Místa architektonického vz(d)oru / Česká architektura mimo tradiční centra 1990-2013, která je k vidění v pražské Galerii Jaroslava Fragnera. Autor projektu Petr Volf představuje na stovku českých staveb, většinou jde o objekty sloužící širší veřejnosti nebo nacházející se na veřejných místech. Výstavu zaměřenou na českou architekturu dokresluje expozice v galerii Slovenského institutu v Jilské ulici Na okraji / Slovenská architektura mimo tradiční centra, která prezentuje nejzajímavější architektonické počiny posledních dvou desetiletí na Slovensku.

DO SRPNA 2014

Pruhovaná výstava Tima Burtona

V galerii Domu U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí v Praze byla zahájena výstava výtvarné tvorby amerického režiséra Tima Burtona. Ve třech podlažích a sklepech mohou návštěvníci až do srpna zhlédnout na 500 kreseb, fotografií, loutek a filmů, 150 exponátů bude vystaveno úplně poprvé. Prostory galerie se oblékly do hávu burtonovské fantazie, kromě typických černobílých pruhů, které proměnily gotickou vstupní halu, vyrostl na nádvoří objektu mohutný strom. Režisér Tim Burton zahájil výstavu stylově, dramatickým rozkrojením designového dortu (na snímku).

Skvosty ze sbírky Kooperativy

Galerie Kooperativa v karlínské centrále pojiššovny rozšířila výstavu výtvarných děl. Expozici české krajinářské školy vévodí práce Julia Edvarda Mařáka a jeho žáků. V historické části jsou instalována převážně známá díla, součástí oddělení české moderny jsou nově i díla ne zcela známých umělců. Pro veřejnost je galerie otevřena každé úterý a čtvrtek vždy od 10 do 18 hodin a vstup je zdarma.

Kabaret U Fleků

CIF24

Hudební představení Kabaret! Kabaret! uvádí pražský minipivovar U Fleků. Jde o úsměvný příběh naivní Kiki hledající štěstí v magické staré Praze. Nový kabaret oživuje českou kabaretní tradici s kankánem a přizpůsobuje ji aktuálním světovým divadelním trendům. Výsledkem je moderně pojaté hudební představení, které se žánrově blíží současným muzikálům, v provedení souboru mladých českých umělců. V roli kabaretiéra se představí Martin Bohadlo, v roli hvězdy kabaretu zazáří šansoniérka Alena Bazalová.

O autorovi| PŘIPRAVILA * redakce (spolecnost.euro@mf.cz)

  • Našli jste v článku chybu?