Menu Zavřít

pozvánky/společnost

8. 10. 2012
Autor: Euro.cz

DO 20. ŘÍJNA

Mezinárodní jazzový festival Praha

Nejstarší český jazzový festival představí v klubu Reduta Praha žánrově rozmanitý program plný předních českých i světových big bandů, uznávaných zpěváků a instrumentalistů z několika států. Letos nabídne klasický jazz, brazilskou sambu, funky, pulzující groove­neobop nebo jazz s africkými hudebními kořeny. Na festival zavítá například kanadský trombonista Darren Sigesmund, populární funky s nádechem rytmů nejstaršího kontinentu zahraje baskytarista z Mosambiku Carlos Dalelane, nebude chybět jazzman Jiří Stivín, prostor dostane i mladá generace českých muzikantů, mimo jiné Jan Fečo Quartet a Miroslav Hloucal Quartet.

DO 20. ŘÍJNA

Výstava ZZ + ??

Galerie Vysoké školy uměleckoprůmyslové (VŠUP) v Praze uvádí výstavu gra? ckého designéra Zdeňka Zieglera a jeho žáků. Zdeněk Ziegler vychoval za dobu pedagogického pů sobení na pražské VŠUP řadu profesionálů oboru, kterému sám věnoval přes padesát let života. Výstava ZZ + 57 představí všechny, kteří jeho ateliérem prošli.

OD 10. ŘÍJNA

Výstava Městem posedlí

Mezinárodní výstava gra? ti a streetartu, kterou pořádá Galerie hlavního města Prahy ve spolupráci s Městskou knihovnou, představí tvorbu šestadvaceti autorů. Uvedena budou díla české writerské špičky, zástupců silných evropských scén i americké legendy. Většina děl vznikla autenticky těsně před výstavou přímo na zdi galerie. Pomíjivost jako základní charakteristiku tohoto výtvarného projevu podepře vystavením fotogra? í a videí dokumentujících již neexistující díla. Zásadní sekcí doprovodného programu k výstavě je malování na nových i tradičních legálních zdech po celé Praze. Na konci října 2012 bude vyhlášena soutěž o nejlepší „piece“. Diváci budou moci hlasovat prostřednictvím webových stránek.

OD 11. ŘÍJNA

The best of Pavol Hammel

Na koncertě ve Velkém sále Městské knihovny v Praze na Mariánském náměstí vystoupí ve čtvrtek od půl osmé večer slovenský hudebník a zpěvák Pavol Hammel se svými největšími hity i s aktuální tvorbou. Hostem pořadu bude veterán české rockové scény Radim Hladík. Koncert patří do cyklu Diví muži na zemi i mimo ni, který se koná od roku 2006 každý podzim. V rámci cyklu vystoupí ještě Petr Ulrych & Javory Beat (29. 11. v Divadle Hybernia) a Richard Tesařík s YoYo Bandem (6. 12. v Městské knihovně).

OD 14. ŘÍJNA DO 17. LISTOPADU

Kytara napříč žánry

EBF24

Festival představí publiku světové i domácí špičky ve hře na strunné nástroje. Kromě letošních hlavních hvězd, Australana Tommyho Emmanuela a fenomenálního třináctiletého Španěla Amose Lory (na snímku), láká na vystoupení kytarových umělců, jako jsou Australan Michael Fix, domácí ? amencová jednička Petr Vít, japonský klasický kytarista Kazuhito Yamashita v duu se svojí dcerou Kanahi, profesor Konzervatoře Pardubice Petr Saidl se známým houslistou Bohuslavem Matouškem, německý kytarista Peter Finger, bigbítová kytaristka Janet Robinová či jeden z nejuznávanějších tuzemských kytaristů Norbi Kovács. Koncerty se uskuteční v Praze, Benešově, Černošicích, Chýni, Dolní Poustevně, Varnsdorfu, Pardubicích a po několika letech také na území Německa, v saském Sebnitzu.

O autorovi| LENKA MICHÁLKOVÁ michalkova@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).