Menu Zavřít

Pracujte v Unii, láká Česko Brity ke stěhování

14. 2. 2018
Autor: čtk

České firmy chtějí využít obav Britů z brexitu a začaly na ostrovech lovit zájemce o práci. Poprvé se tak trend začíná obracet na západ, oblíbenými destinacemi byznysu bylo až dosud Polsko, Slovensko, Bulharsko a Ukrajina.

Do projektu nazvaného Czech Your Talent se zapojila státní agentura CzechInvest a asociace ABSL, která sdružuje společnosti působící v oboru sdílených podnikových služeb, jako jsou třeba IT, HR, finance, logistika či marketing. Využívají je zejména zahraniční firmy, proto organizace cílí na cizojazyčné uchazeče. V oboru jich už nyní pracuje 35 procent.

A o peníze kupodivu nejde, neměly by se stát překážkou Britů k cestě do Česka. Nástupní mzdy pro absolventy se v Praze pohybují zhruba okolo 40 tisíc hrubého, v Brně od 30 do 35 tisíc korun měsíčně. V Anglii se mzdy na srovnatelných pozicích sice pohybují kolem 50 tisíc korun, náklady na život tam jsou však dvojnásobné. Podle údajů srovnávače numbeo.com jsou například ceny nájmů v Praze o 66 procent levnější, než v Londýně. Ceny v restauracích jsou levnější o 56 procent a potraviny o necelých 30 procent.


Nestabilní dodávky a vyšší ceny. Energetický brexit bude bolet

 Výstavba elektrárny Hinkley Point C


Velká Británie přitom nebyla jako další destinace po Německu zvolena pro projekt náhodou. Očekává se, že brexit může způsobit velkou migraci na pracovním trhu. Nepůjde přitom jen o Brity, kteří se ze zemí EU budou muset vrátit do Británie anebo řešit povolení k pobytu v zemích, kde v tuto chvíli žijí, ale i o celou řadu cizinců, zejména občanů EU, kteří žijí v Británii. Očekává se například velký pohyb Poláků, kterých v tuto chvílí v Británii žije více než 700 tisíc. „My věříme, že z tohoto pohybu dokážeme hodně získat. Česká republika je atraktivní země, nabízí nižší životní náklady než většina zemí Evropské unie, je to bezpečná a politicky i ekonomicky stabilní země. Navíc nabízí vysokou kvalitu života a zajímavé pracovní nabídky,“ říká Jonathan Appleton, ředitel ABSL.

KL24

Brexit ale nezpůsobí jen pohyb lidí, ale i firem. Někteří britští investoři již nyní řeší strategie, které by rozptýlily rizika a stěhují své provozy, aby zůstaly v rámci EU.

Přečtěte si také:

Pochyby o brexitu trvají. Nepřeje si ho více než polovina Britů

Příprava na brexit: české firmy zakládají v Británii pobočky

Komentář: Brexit na konci začátku


  • Našli jste v článku chybu?