Menu Zavřít

Praha 3 testovala participativní rozpočet. Dva miliony si rozdělí osm projektů

6. 10. 2016
Autor: Archiv

Na finanční podporu ve výši dvou milionů vyčleněných z obecního rozpočtu dosáhne osm z patnácti projektů navržených občany, o kterých obyvatelé městské části hlasovali v rámci pilotního projektu participativního rozpočtu na Praze 3. Nejvyšší částka pro jeden projekt je 300 tisíc. Radnice již nyní připravuje další kolo. Částku by ráda navýšila, podle zástupce starostky Jana Matnera (TOP 09) alespoň o milion.

Nejvíce hlasů (931) z úspěšných projektů získal návrh rekonstrukce komunitního centra Mamma Help v žižkovské Koněvově ulici. Z rozpočtu Prahy 3 tak dostane požadovaných 294 tisíc korun. Stavbu dětského hřiště a parku v ulici V Horní Stromce poblíž Náměstí Jiřího z Lobkovicz na druhém místě podpořilo 469 hlasujících a projekt bude podpořen třemi sty tisíci. Na třetím místě pak skončila rekonstrukce centra Martin, které se stará o zdravotně postižené. Podpořilo ji 457 lidí a celkem si přijde na 221 tisíc korun. Nejnižší částka, o kterou se projekty ucházely, činila 50 tisíc korun.

Všechny projekty do pilotní iniciativy participativního rozpočtu, ve které hlasovalo 2288 obyvatel městské části, navrhovali sami občané. Poté je prezentovali a propagovali. 4 z 19 v počátku navržených projektů do hlasování nepostoupily. „Vyřazeny před hlasováním byly pouze projekty, které nebylo možné z technických nebo právních důvodů realizovat,“ sdělil webu Euro.cz zástupce starostky Prahy 3 Jan Materna (TOP 09).

Projekty, které občané Prahy 3 podpořili
Projekt Počet pozitivních hlasů Částka z obecního rozpočtu v Kč
Rekonstrukce prostor Mamma Help 931 294 000
Dětské hřiště Horní Stromka 469 300 000
Rekonstrukce centra Martin 457 221 000
Zastřešení pramene nad Krejcárkem 369 50 000
Vytvoření studijní zahrady v areálu MŠ a ZŠ Jarov 358 300 000
Zahrada v ulicích 404 300 000
Rekonstrukce sociálního zařízení ve skautské klubovně 315 130 000
Rozšíření dětského hřiště Na Vrcholu 2 304 300 000

Zdroj: participativni-rozpocet.cz

Do závěrečné fáze tak neprošel například návrh stavby bezpečné zóny pro školáky před základní školou Jiřího z Poděbrad, který požadoval 93 tisíc korun. „Pozemek se nenachází ve správě obce,“ zní vysvětlení. Podobné odůvodnění lze nalézt i u projektu zvelebení okolí zájmového klubu seniorů v Hořanské ulici za tři sta tisíc. Projekt rozšíření dětského hřiště na náměstí Jiřího z Poděbrad pak neprošel z důvodu plánu celkové revitalizace náměstí. Ne všechny návrhy obyvatel byly podle Materny zastupiteli přijímány s nadšením. Výsledky hlasování nicméně městská část plně respektuje, dodává.

Peněz by mělo být více

O dalších projektech financovaných z prostředků obce by měli občané na Praze 3 rozhodovat i nadále. „V tuto chvíli se začíná připravovat participativní rozpočet na příští rok a na konci října se sejde skupina, která bude jednat o případných vylepšeních projektu,“ sdělil Materna, který s nápadem otestovat participativní rozpočet přišel. Projekt je podle něj pozitivně hodnocen všemi politickými partnery. „Nezaznamenal jsem ani žádné principiální výhrady ze strany opozice,“ dodal Materna, který by částku, o které budou občané v rámci příštího participativního rozpočtu rozhodovat, rád navýšil alespoň na tři miliony. „Vše ale bude záviset na jednáních o celkovém rozpočtu městské části,“ dodává.

Finanční částka vkládaná do participativního rozpočtu by měla být i řádově vyšší také podle Vojtěcha Černého z neziskové organizace Agora, která se na projektech participativních rozpočtů v Praze spolupodílí. „Jen tak zajistíme pozornost občanů, kteří uvidí, že to radnice myslí vážně,“ uvedl Černý pro Euro.cz. Ani vzhledem k poměrně nízkým částkám však první ročník podle Černého špatně nedopadl. V případě, že se participativní rozpočet na Praze 3 uchytí, měly by podle něj růst všechny ukazatele: od výše peněz přes počtu nápadů, se kterými občané přicházejí, až po závěrečnou účast obyvatel na hlasování.

Z pražských částí a magistrátu čtěte více:

Město má plán, kam se rozvíjet. Projednají ho zastupitelé

ebf - tip - debata

Výběr provozovatele vánočních trhů zdržely připomínky firem

Hlavní město oživilo potoky. Ukáže je dron


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).