Menu Zavřít

Praha opět vede

21. 11. 2002
Autor: Euro.cz

Nejlepší z realit

WT100

PRAHA (men) – Vítěze čtvrtého ročníku prestižní soutěže Nejlepší z realit vyhlásila porota v polovině listopadu. V pěti kategoriích - bytové projekty, nákupní centra, nové kancelářské projekty, hotelová výstavba a rekonstruované kancelářské projekty - bylo nominováno několik desítek projektů. Porota soutěže rozhodovala na základě kritérií, kterými byly umístění, urbanistické a architektonické zpracování, kvalita provedení a tržní úspěšnost. I letos se mezi nejúspěšnějšími prosadily hlavně pražské projekty.
Aby se mohl projekt účastnit soutěže, musel být dokončen do 30. června. Budovu mohli nominovat majitelé nemovitostí, stavební společnosti, obchodníci, správci nemovitostí, městské úřady nebo nájemci.
Vítězem mezi hotely se stal pražský Radisson SAS Alcron. Cenu získal za „znovuobnovení špičkového hotelu v symbióze výtvarného, kulinářského a manažerského umění“. Budovu ve stylu art deco postavil ve 30. letech minulého století architekt Alois Krofta. Až do druhé světové války hotel vedle českých celebrit navštěvovali i zahraniční státníci, umělci a aristokracie. Za komunismu se Alcron stal magnetem toho nejhoršího, co mohla doba nabídnout. Obrat nastal až v roce 1995, kdy objekt koupila rakouská firma Crown WSF. V roce 1998 se stal operátorem hotelu mezinárodní řetězec Radisson SAS International. Krátce poté vedení společnosti vypsalo konkurs na rekonstrukci hotelového interiéru. V posledních třech letech získal Alcron, který letos slaví 70. výročí svého založení, několik vyznamenání.
Druhou příčku v soutěži v kategorii hotely obsadil českokrumlovský hotel U města Vídně, třetí Andel´s hotel Praha.
Nejúspěšnější v kategorii rekonstruované kanceláře byl projekt Expo 58, u kterého porota ocenila „citlivou rekonstrukci, která vdechla budově nový život jak z komerčního, tak z architektonického hlediska“. Autory jedné z dominant pražské Letné jsou architekti František Cubr, Josef Hrubý a Zdeněk Pokorný. Objekt byl součástí československého výstavního pavilonu na světové výstavě Expo 58 v Bruselu. Budovu v roce 1997 získal rakouský investor Allgemeine Immobilien Verwaltung a přestavěl ji na kanceláře. Za vítězným projektem Expo 58 se umístily Stará celnice na náměstí Republiky v Praze a Palác Riesů ze Stallburgu.
První místo mezi administrativními centry obsadilo BB Centrum v Praze 4-Michli. Porota ocenila hlavně prvotřídní sestavu nájemců. Autory projektu jsou společnosti Passerinvest Group a PSJ Invest. Komplex zahrnuje 60 tisíc metrů čtverečních kanceláří, 35 bytů a více než tisíc parkovacích míst. Plán ale počítá, že po dokončení celého centra bude v komplexu 330 tisíc metrů čtverečních administrativních ploch, kde bude pracovat patnáct tisíc lidí. Zakladatel společnosti Passerinvest Group, Radim Passer, získal navíc výroční cenu Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí 2002 za „zásluhy a rozvoj realitního trhu v České republice a průkopnickou odvahu“.
Druhé místo v kategorii administrativní centra patří projektu Benešovská v Praze na Vinohradech, třetí obsadilo nedávno dokončené Centrum Karlovo náměstí v Praze.
Mezi nákupními centry se nejlépe umístil Slovanský dům v Praze Na Příkopě. Ocenění získal za „architektonicky citlivé a návštěvnicky přitažlivé obohacení centra Prahy polyfunkčním komplexem s komerčně nejúspěšnějším českým multikinem“. Developerem projektu je společnost PKSC. Další příčky patří centru Futurum Brno a Paláci Euro na Václavském náměstí v Praze.
Nejúspěšnější mezi bytovými projekty je bytový soubor Cibulka v Praze 5-Košířích. U projektu, jehož developerem je Metrostav Intertrade, porota ocenila hlavně komerční úspěch. Bytový komplex tvoří čtyři domy, v nichž největší část tvoří byty 3+1 ve velikostech od 75 do 100 metrů čtverečních. Cena za jeden metr čtvereční se pohybuje u neprodaných bytů od 31 tisíc do 43 tisíc korun. Druhé místo obsadilo Tržiště 22 (Praha), třetí Vila Tercia v Praze 6-Střešovicích.

  • Našli jste v článku chybu?