Menu Zavřít

Praha patří k nejchytřejším městům světa. K umístění na top příčkách potřebuje více financí, chybí také komplexní řešení

19. 8. 2024
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Podle žebříčku Smart City Index 2024 patří česká metropole mezi 20 nejchytřejších měst světa
  • Ačkoli řadu chytrých řešení Praha již nabízí, chybí jim komplexnost. Kromě toho městu v postupu do vyšších pozic brání i nedostatek financí
  • Větší důraz je prý nutné klást třeba na trendy v oblasti energetiky, důležité jsou také inovace v dopravě i efektivní odpadové hospodářství

S tím, jak se klade stále větší důraz na životní prostředí, zdraví a psychickou pohodu, čelí města napříč světem novým výzvám, k jejichž splnění zavádějí řadu chytrých řešení. Ať už jde o technologie, infrastrukturu, energetickou aktivitu, dopravu a mobilitu či kvalitu života jako takovou.

Všechny tyto faktory zároveň představují kritéria, podle kterých se města umisťují v každoročním žebříčku Smart City Index, a to včetně české metropole, jež letos obsadila 15. místo z celkových 141 hlavních měst.

Nejvíce chytrých měst se nachází v Evropě, uvádí průzkum. Světovému žebříčku vévodí Curych
Přečtěte si také:

Nejvíce chytrých měst se nachází v Evropě, uvádí průzkum. Světovému žebříčku vévodí Curych

Na druhou stranu, i přes skutečnost, že patří k 20 nejlepším na světě, má Praha stále co zlepšovat. K tomu, aby se probojovala ještě výš, jí chybí dostatečné digitální kompetence, se kterými integrace „smart řešení“ úzce souvisí. Kromě toho je dle ředitelky divize poradenství poradenské společnosti enovation Markéty Krykové nutné klást větší důraz na trendy v oblasti energetiky, konkrétně energetiky komunitní a energetického managementu.

Neméně důležité jsou inovace v dopravě, tedy elektromobilita či autonomní mobilita. A v neposlední řadě pak za pozornost stojí rovněž efektivní odpadové hospodářství, digitalizace či kyberbezpečnost, která bývá obecně podceňovaná.

Outstream Placeholder

Brzdou jsou hlavně finance

Potenciální rozvoj v Česku momentálně brzdí hlavně finance, byť nabídka podpory je opticky široká a lze ji v oblasti municipalit a parciálních řešení vyčíslit na jednotky miliard korun. Městům ale chybí smart city řešení komplexního druhu.

„Koncepčně cílená finanční podpora, stejně jako opatření, často směřuje na úzce zaměřená parciální řešení a nereflektuje reálné potřeby daného města. Mimo jiné máme také velký dluh v ohledu energetické náročnosti veřejných budov a infrastruktury, který se naplno projevil v souvislosti s energetickou krizí,“ říká Kryková.

NEJCHYTŘEJŠÍ MĚSTA ROKU 2024
Město Země
1. Curych Švýcarsko
2. Oslo Norsko
3. Canberra Austrálie
4. Ženeva Švýcarsko
5. Singapur
6. Kodaň Dánsko
7. Lausanne Švýcarsko
8. Londýn Anglie
9. Helsinky Finsko
10. Abú Dhabí Spojené arabské emiráty

Zdroj: Smart City Observatory 2024

Nicméně, alespoň částečně lze implementaci chytrých řešení do měst podpořit několika dotačními tituly. Často se jedná o kombinaci dotací z evropských fondů, národních programů a partnerství veřejného a soukromého sektoru. „Celkově lze říci, že financování smart city projektů je podporováno širokou škálou dotačních programů a grantů, což usnadňuje jejich realizaci a přináší přímé výhody pro obyvatele měst,“ míní Kryková.

Chytré programy už máme

Aktuálně se oblasti chytrých měst dotýká třeba program eGovernment, v rámci kterého lze čerpat prostředky na kompletní digitalizaci státní správy, nebo projekt Energetické úspory veřejných budov. Ten pomáhá snížit jejich energetickou náročnost a podporuje výstavbu či rekonstrukci obnovitelných zdrojů.

ebf - tip - debata

Řešení hodné chytrých měst splňuje také Kybernetická bezpečnost (NPO), jejímž cílem je pořídit a rozšířit informační a komunikační systémy a infrastruktury. Okrajově se smart cities dotýká také titul eHealth s podporou elektronického zdravotnictví.

Singapur je novou modrou zónou. Na seznam šesti oblastí ho dostalo uměle vytvořené zdraví i dlouhověkost
Přečtěte si také:

Singapur je novou modrou zónou. Na seznam šesti oblastí ho dostalo uměle vytvořené zdraví i dlouhověkost

Mezi nejlepšími se v indexu již tradičně drží města jako Curych, Oslo a Canberra. Výrazně si pak polepšila Dubaj, která Prahu posunula o příčku níž. Slovenská Bratislava v žebříčku naopak stoupala, a to o šest pozic. Stále ale zůstává daleko za Prahou. Konkrétně na 56 příčce. Nejvíce chytrých měst se nachází v Evropě a Asii, do top 20 se naopak nedostalo žádné z měst Severní Ameriky a Afriky.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).