Menu Zavřít

Praha rozdělí tří miliardy z přebytku hospodaření. Je to nekoncepční, říká TOP 09

8. 6. 2017
Autor: Jan Rash

Praha rozdělí tří miliardy korun z loňského přebytku hospodaření na investiční akce a na běžné výdaje ve školství, sociální oblasti či zdravotnictví. Uvedla to náměstkyně primátorky Eva Kislingerová (ANO). Na investice je určeno 90 procent přebytku, zbytek na běžné výdaje. Nejvyšší částka je určena pro školství a sport, a to 868,39 milionu korun. Postup města kritizuje opoziční TOP 09. Rozdělování peněz je podle strany nekoncepční.

„Jsem ráda, že jsme po konstruktivních jednáních došli ke společnému návrhu přerozdělení části přebytku. Tímto krokem podpoříme více než 100 projektů,“ řekla Kislingerová.

Ve školství půjde například 165 milionů korun na opravu havarijního stavu hřišť a škol. Opraveny budou také školní jídelny. Peníze půjdou také do sociální oblasti a zdravotnictví, a to 466 milionů. Z nich bude část určena na jednorázové odměny zaměstnanců v organizacích působících v sociální oblasti, jako jsou například domovy pro seniory. Ze peníze z přebytku budou také opraveny polikliniky a další lékařská zařízení.


Přečtěte si o hospodaření města:

Praha proinvestovala za tři měsíce 1,6 miliardy korun. Za plánem výrazně zaostává

Pražské zastupitelstvo


Na veřejný prostor vydá město 539,6 milionu a na zlepšení služeb občanům 95,5 milionu. Na mimořádný úklid Prahy půjde 70 milionů. Další finance půjdou na dláždění v centru města, opravena bude rovněž kanalizace.

Finance dostane od města také trojská ZOO, která za ně dokončí restauraci Gaston a vybuduje expozici vzácných ptáků. Na Dívčích hradech v Praze 5 pak ZOO zřídí výběh koní převalského.

WT100

Postup města kritizoval předseda opozičního klubu TOP 09 Václav Novotný. Podle něj jde o nekoncepční rozdělování peněz. „Navíc mluví (vedení města) o přebytku hospodaření, přitom jde o to, že město není schopno uskutečnit plánované investice,“ řekl.

Hospodaření Prahy skončilo loni přebytkem 12,3 miliardy. Výsledek ovlivnily vyšší příjmy a nižší výdaje. Příjmy města byly 74,2 miliardy, což bylo 107,9 procenta plánovaného rozpočtu. Výdaje se vyšplhaly na 61,9 miliardy, tedy 84,4 procenta plánovaného rozpočtu.

Dále čtěte:

Pražský přebytek hospodaření 12,3 miliardy? Naprostý diletantismus, tvrdí ODS

Magistrát zvažuje splacení části svého dluhu 22 miliard. Kolik dá, neví


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).