Menu Zavřít

Praha testuje nové lavičky a koše. Definitivně rozhodne na podzim

11. 7. 2017
Autor: IPR Praha

Hlavní město chce otestovat nový městský mobiliář. Vítězné podoby laviček, odpadkových košů a stojanů na kolo, vybral Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR Praha) v designérské soutěži. Tři finalisté nyní dodali prototypy svých výrobků, které jsou nově osazeny v areálu IPR Praha u Karlova náměstí. Po dobu příštích tří měsíců může každý přijít a otestovat si je. Definitivního vítěze porota vybere v říjnu 2017.

„U mobiliáře je velmi důležitá funkčnost, ale protože svým vzhledem poměrně značně určuje i ráz veřejného prostoru, je podstatná i estetická stránka,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). „Proto nové lavičky a koše vybíráme v mezinárodní designérské soutěži. Budu ráda, pokud si občané přijdou nový mobiliář osobně vyzkoušet,“ dodala.

V soutěži porota vybírala nejlepší návrh jednoho setu městského mobiliáře: lavičky, koše a stojanu na kola. „Kvůli pravidlům anonymní designérské soutěže zatím nemůžeme říci, kdo jsou autoři návrhů,“ konstatoval ředitel IPR Praha Ondřej Boháč.


Praha chce nová pravidla pro předzahrádky. Čtěte:

Stolek a dvě židličky. Magistrát chce zjednodušit pravidla pro předzahrádky

Pražské židle


Podoba mobiliáře má vycházet z charakteru a historie pražského prostředí a citlivě dotvářet působení pražských ulic a náměstí. Počítá se s tím, že se mobiliář bude používat na reprezentativních i běžných veřejných prostranstvích. Jeho prvky budou rozmístěny v ulicích, náměstích a parcích převážně v historickém jádru a širším centru Prahy.

Podkladem pro designérskou soutěž, kterou město Praha za pomoci IPR Praha vyhlásilo loni v září, byl podrobný průzkum současného stavu mobiliáře. Analýza ukázala že je mobiliář často zanedbaný, nevhodně umisťovaný a esteticky nekvalitní.

IPR Praha upozornil, že institucí, které mobiliář ve městě umísťují a spravují, je několik a nemají vyjasněné kompetence a obvykle se vzájemně nekoordinují. Na některých místech se tak o mobiliář nestará nikdo, a jinde je zase směs několika různých prvků. Například na I. P. Pavlova jsou čtyři různé typy košů.

 Definitivního vítěze porota vybere v říjnu 2017 Nový mobiliář si může každý vyzkoušet. (Foto IPR Praha)

Právě nesourodost jednotlivých typů mobiliáře je podle IPR Praha další závažný problém. „Zjistili jsme, že jen v širším centru Prahy je neuvěřitelných 72 typů odpadkových košů. Z toho 48 v Pražské památkové rezervaci,“ zmínil Ondřej Boháč.

ebf - tip - debata

V porotě, která na podzim vybere vítěze, zasednou vedle zástupců města například Claude Brulhart, designér města Ženeva pro mobiliář a veřejný prostor, známí čeští designéři Eva Eisler a Jiří Pelcl, stejně jako architekt Petr Hájek. S vítězem soutěže Praha uzavře licenční smlouvu. Následně bude vybrán dodavatel, který společně s autorem nejlepší sady vytvoří výrobní dokumentaci pro sériovou výrobu.

„První prvky by se v ulicích mohly objevit v létě 2018,“ uvedl Ondřej Boháč. Nahrazeny budou nejprve nejproblematičtější lavičky a koše. S výměnou se začne v centru města a návazných částech, postupně pak v celém městě. Podle IPR Praha to ale neznamená, že v celém městě bude jen unifikovaný mobiliář, pro specifická veřejná prostranství bude i v budoucnosti možné navrhovat mobiliář na míru.

Dále čtěte:

Lavičky a koše v novém. Praha vyhlašuje designérskou soutěž

Malostranské náměstí začátkem léta zeje prázdnotou, na revitalizaci stále čeká


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).