Menu Zavřít

Prahu čeká kancelářský boom, chce dohnat Berlín a Hamburg

21. 11. 2016
Autor: Hynek Glos, Euro

Kapacita kancelářských ploch v hlavním městě zaostává hluboko za evropským průměrem. Do roku 2030 by se to ale mohlo změnit, když se naplní závěry ekonomické analýzy pražského strategického plánu. Analýza předpokládá, že do té doby přibude až 2,5 milionu metrů čtverečních kanceláří. „Číslo nárůstu je reálné,“ uvedla k tomu Katarina Wojtusiak ze společnosti CBRE.

Nárůst kancelářských ploch je součástí plánu pražského rozvoje, tak jak ho ukazuje ekonomická analýza strategického plánu, kterou si magistrát nechal zpracovat od společnosti Deloitte. Analýza počítá s populačním růstem a vyšší poptávkou kreativního průmyslu. V současnosti je v metropoli k dispozici 3,17 milionů metrů čtverečních kancelářských ploch a neobsazených kanceláří je okolo 13 procent. V roce 2030 analýza předpokládá, že bude k dispozici už 5,7 milionu metrů čtverečních kancelářských ploch.

„Je zde obrovský prostor pro výstavbu kancelářských prostor,“ uvedl ekonom David Marek ze společnosti Deloitte, který se podílel na vzniku analýzy. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) k tomu naznačila i směr, kterým by se měl rozvoj kancelářských ploch ubírat. „Není přínosné lákat další Amozony, je zde spousta start-upů, které je potřeba někam umístit,“ zmínila.

Společnost Deloitte v současnosti eviduje 107 projektů v různých fázích připravenosti s celkovou výměrou 1,83 milionů metrů čtverečních. Z analýzy vyplývá, že pro zachování rovnováhy bude nutné umístit a naplánovat projekty pro zbývajících 705 tisíc metrů čtverečních moderních kancelářských ploch. Na jejich výstavbu bude také nutné v hlavním městě vyčlenit území o rozloze 124,2 hektaru. „Pokud vezmeme v potaz již umístěné známé projekty, které zabírají území o výměře 89,6 hektaru, je potřeba v Praze dodatečně vyčlenit území pro kancelářskou zástavbu o celkové výměře 34,6 hektaru, což se dá pro názornost vyjádřit jako 8,5 Václavských náměstí,“ zmiňuje analýza.

ebf - tip - debata

Nárůst kancelářských ploch má přispět k ekonomickému růstu Prahy a přiblížit ji k parametrům evropských metropolí, jako jsou například Berlín nebo Hamburg. Nové kanceláře mají být kvalitnější a ohleduplnější k životnímu prostředí, mají také počítat s větší pracovní plochou.

Podle Katariny Wojtusiak neplatí, že větší kancelářská plocha bude znamenat více prázdných a nevyužívaných kanceláří. „Prázdné nevyužívané kanceláře, předpokládáme, nepřibudou, pokud u starších kancelářských budov budou majitelé investovat do modernizace či změní jejich užívání,“ sdělila Wojtusiak. Kanceláře podle ní budou vznikat zejména podél tras metra.

Dále čtěte:

Praha bude stavět. Za miliardy

Magistrát podpořil transformaci brownfieldů v Bubnech

Praha 10 ukazuje zanedbané Slatiny jako moderní třicetitisícové město


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).