Menu Zavřít

Pravá česká chemická jahoda

27. 11. 2017
Autor: Euro.cz

Inspekce objevila pesticidy v oblíbené české jahodárně, kterou propagoval i ministr Jurečka. Pěstitel využití chemie popírá

Nález Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zveřejněný minulý týden na populárním webu Potravinynapranyri. cz mezi stovkami jiných téměř zapadl.

Kontroloři zjistili ve vzorku jahod překročení maximálního limitu reziduí pesticidu propamocarbu.

Není to poprvé a určitě ani naposledy, ale tento případ stojí za zvláštní pozornost. Zdraví nebezpečné sladké plody totiž nedoputovaly do Česka stovky kilometrů od anonymního zahraničního pěstitele, ale pocházely z polí na břehu Vltavy populární rodinné Jahodárny Vraňany, jednoho z největších tuzemských pěstitelů jahod, kam se během sezony na samosběr sjíždějí rodiny z celých středních Čech i Prahy.

Popularizaci farmy výrazně pomohl ministr zemědělství Marian Jurečka. Ten během svého funkčního období uspořádal hned několik „jahodových“ tiskových konferencí, kde vychvaloval domácí pěstitele a vyzýval ke konzumaci plodů českého původu. Tehdy mu sekundoval právě spolumajitel vraňanské jahodárny Milan Hanč. „Nikdy v minulosti jsme pochybení u tohoto zemědělce nenašli, šlo tedy pravděpodobně o selhání lidského faktoru, které nelze vyloučit nikdy,“ reagoval nyní na zjištění inspekce Jurečka. Přesto může nález pesticidů pracně budovanou pověst kvalitní české produkce minimálně nahlodat.

Jahodáři v čele s Hančem mnohokrát varovali před podezřele levnými jahodami pochybného původu (pravděpodobně z Polska), které prodejci vydávají za české. Sám Hanč proto volal po přísnějších kontrolách jahod ze strany SZPI. A ta mu, zdá se, vyhověla. Když jarní mrazy zdecimovaly letošní úrodu, vyhodnotila inspekce podle slov mluvčího Pavla Kopřivy zvýšené riziko výskytu falšovaných zahraničních jahod a na plody se zaměřila.

Po kontrole vraňanských výpěstků na jednom trhu se pak zajeli kontroloři přesvědčit i do místa původu, zda plody opravdu pocházejí odtamtud. Při té příležitosti odebrali na místě vzorky. „U tohoto vzorku byla provedena širokospektrální analýza na 450 pesticidů a jeden z nich tam skutečně byl. Je povolen určitý limit 0,1 miligramu na kilogram a my jsme ho našli ve čtyřikrát vyšší koncentraci,“ popsal závěry Kopřiva.

Pěstitel Hanč navzdory nálezu trvá na tom, že žádnou chemii na svých polích nepoužil. „Pesticid se vyskytl ve vzorku, kde byla stříkaná jen biologická ochrana. Určitě jsme ho neaplikovali,“ stojí si za svým Hanč.

Podle něj si farma nechává pravidelně dělat vlastní rozbory, které nic podezřelého neprokázaly. Byl si proto jist, že i kontrola inspekce proběhne v naprostém pořádku, a výsledek ho nepříjemně překvapil.

Zdůrazňuje také, že zasažených plodů bylo jen minimální množství a vůbec se nedostaly ke spotřebitelům. „Nyní to ale vypadá, jako kdybychom měli celou sezonu špatné jahody,“ povzdechl si Hanč.

Jak se fungicid propamocarb na jahody dostal, si vysvětlit nedokáže. Má teorie o špatně vypláchnutém postřikovači, případně hodně neférovém konkurenčním boji. Že je s největší pravděpodobností na vině nedbale vyčištěná technika, předpokládá i Jurečka.

Vedle toho však inspekce od uživatelů na sociálních sítích také schytala kritiku, že vzorky jahod odebrala už koncem června, ale závěry zveřejnila až v polovině listopadu, tedy po více než čtyřech měsících, kdy je většina úrody dávno snědená. A navíc je i po volbách, při kterých by Jurečkovi pověst zastánce chemických jahod určitě nepomohla.

SZPI i ministr Jurečka však kritiku odmítají. Podle Kopřivy trvá provedení samotné analýzy několik týdnů. Další čas byl prý potřeba na šetření, zda nebezpečné jahody opravdu pocházejí ze středočeských polí, nebo jestli je třeba pěstitel nemohl dovézt odjinud a pak vydávat za vlastní.

„Výsledek byl takový, že deklarovaný původ jahod v Jahodárně Vraňany byl autentický a vzniklo pochybení na straně pěstitele,“ dodal Kopřiva. Vzhledem k tomu, že šlo o první případ, nebude sankce pravděpodobně příliš vysoká.

Jestli ve Vraňanech opravdu kropili jahody chemií, nebo se pesticidy dostaly na pole jiným způsobem a farma se stala obětí nešťastných okolností, nelze spolehlivě určit. Faktem je, že výskyt nadměrného množství reziduí pesticidů v potravinách je na českém trhu poměrně ojedinělou záležitostí.

V loňském roce inspekce prověřila na přítomnost pesticidů 911 vzorků a zbytková množství z toho našla v 574, tedy více než šedesáti procentech. Ve velké většině však množství látek nepřekročilo povolenou míru a nadlimitní hodnoty se objevily pouze u 12 vzorků. Osm z toho bylo zahraničního původu a pouze čtyři pocházely z Česka. Ani v minulých letech se tato čísla příliš nelišila.

Mnohem nevyzpytatelnějším fenoménem posledních let se stávají takzvané vícenásobné nálezy. To znamená, že kontroloři zjistí v jedné potravině hned několik látek, ani u jedné však nemusí být překročen povolený limit, a potravina tak může být z pohledu legislativy v naprostém pořádku. Více než jeden pesticid se přitom loni nacházel v 43 procentech kontrolovaného ovoce a zeleniny.

Objevil se třeba případ hroznového vína, které mělo v sobě na třicet druhů pesticidů. Ekologické organizace už léta upozorňují, že ačkoli samotná látka v nízkém množství nemusí být nijak škodlivá, o jejich vlivu na lidské zdraví v kombinaci s desítkami dalších neexistují žádné poznatky. Volají proto po přísnějších pravidlech právě pro chemické koktejly v potravinách.

Monitoring reziduí pesticidů

v letech 2004 až 2016

2004

Celkový počet vzorků 762

Počet sledovaných pesticidů (včetně metabolitů) 145

Počet analýz (v tis.) 70,4

Počet vzorků s pozitivním nálezem 316

Počet vzorků s nadlimitním nálezem 7

2005 2006 2007 2008

819 1100 920 921

150 184 184 338

88,1 125,3 93,2 138,5

301 332 326 369

10 3 14 11

2009 2010 2011 2012

1076 1076 1101 1017

309 309 371 405

298,8 333,2 358,1 379,9

753 659 638 668

7 16 14 7

2013 2014 2015 2016

872 839 852 911

410 421 423 444

334,5 328,0 333,6 362,9

521 532 528 574

4 5 6 12

ZDROJ: SZPI

bitcoin_skoleni

Vzorky jahod inspekce odebrala už koncem června, ale závěry zveřejnila až v polovině listopadu, tedy po více než čtyřech měsících, kdy je většina úrody dávno snědená.

O autorovi| Jan Brož, broz@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?