Menu Zavřít

Pravda vyděsí

26. 5. 2010
Autor: Euro.cz

Fungování Svědků Jehovových by se mohlo stát vzorem pro státní kapitalismus

Žádné předplatné, žádný prodej v novinových stáncích, žádné zasílání poštou. Navzdory tomu je celkový náklad každého čísla měsíčníku Strážná věž (The Watchtower), jejž vydává náboženská společnost Svědkové Jehovovi, téměř 40 milionů výtisků ve více než 180 jazycích. Ty jsou poté posílány z ústředí v New Yorku do 236 zemí, jak napsal The New York Review of Magazines.

Dobrovolné úsilí

V současnosti se časopisu Strážná věž celosvětově distribuuje více než 25 milionů výtisků. To jej řadí na první místo na světě před časopisy AARP the Magazine, který se zaměřuje na problémy stárnutí (24,3 milionu distribuovaných výtisků), a Better Homes and Gardens (7,6 milionu). Distribucí Strážné věže strávilo loni 7,3 milionu členů společnosti Svědkové Jehovovi 1,5 miliardy hodin – každý tedy průměrně zhruba dvě stě hodin za rok. Děje se to buď obcházením domácností či postáváním na místech, kudy prochází mnoho lidí. Tato místa – v Praze například vestibuly metra – jsou však zvolena natolik dobře, že neuniknou periferní pozornosti kolemjdoucího. Svědkové Jehovovi mistrně zvládají – ať už vědomě či nevědomě – podprahovou reklamu.
Původně byla Strážná věž prodávána stejně jako další časopis náboženské společnosti Svědkové Jehovovi Probuďte se! za nízkou cenu, která se v jednotlivých zemích lišila. Nejvyšší soud USA však 17. ledna 1990 rozhodl, že prodej náboženské literatury bude zdaňován. Z toho vyplývalo, že by společnost, která časopis Strážná věž vydává, musela odvádět státu daň z jeho ceny. Od 1. března 1990 je proto v USA poskytován zadarmo, zájemce však může osobě distribuující časopis předat dobrovolný příspěvek dle vlastního uvážení. V některých zemích se časopis prodával až do devadesátých let 20. století, v jiných až do roku 2000. V současné době je celosvětově rozšiřován zdarma a jeho vydávání je hrazeno z dobrovolných příspěvků.

WT100

Mamutí vydavatelská činnost

Vydavatelem časopisu a další literatury je nezisková organizace Watchtower Bible and Tract Society of Pennsylvania. Svědkové Jehovovi však používají i další neziskovou organizaci v USA, Watchtower Bible and Tract Society of New York, jež je zodpovědná za tisk a distribuci časopisu. Katalog Tract Society obsahuje dva časopisy, obrovský počet knih a brožur a Nový celosvětový překlad Písma svatého, který se opírá o vlastní učení Svědků Jehovových. Ti neuznávají výsledky apoštolských koncilů, považují se za jediné skutečné křesťany a od ostatních církví se distancují. Tohoto nového překladu bible se od roku 1961, kdy vyšel poprvé, až do současnosti vytisklo 165 milionů kusů.
Mamutí vydavatelská činnost je financována z dobrovolných příspěvků zejména od členů Svědků Jehovových. Ti je anonymně dávají do schránek s nápisem „celosvětové dílo“ umístěných v zadním traktu „královských síní“ v centrech náboženské společnosti v jednotlivých zemích. Odtud jsou peníze posílány do světového ústředí společnosti v USA. Jejich celková částka je neznámá, protože Tract Society je náboženská organizace a nemusí v USA podávat daňová přiznání. V roce 2001 však newyorský deník Newsday zařadil Tract Society mezi 40 nejbohatších firem New Yorku s výnosem 951 milionů dolarů. Loni výroční zpráva Tract Society uvedla, že za fiskální rok končící srpnem měla společnost zisk 125 milionů dolarů.

Předobraz Západu?

Budova Tract Society v Brooklynu se dvěma věžemi a nápisem Watchtower (Strážná věž) je současně sídlem celosvětového ústředí náboženské společnosti Svědkové Jehovovi. Ti toto sídlo nazývají Brooklynský dům boží. V něm sídlí devítičlenný vládnoucí orgán Svědků Jehovových, který vytváří závazné doktríny pro celou náboženskou společnost a řídí vydavatelské impérium. Všichni členové orgánu tvrdí, že jsou součástí „stádečka“ 144 tisíc Svědků Jehovových, kteří po armagedonu – konci světa – přijdou do nebe. Zbytek Svědků Jehovových se bude muset spokojit s rájem na Zemi.
Není tento způsob řízení větším předobrazem státního kapitalismu, o kterém se v poslední době často hovoří jako o možné formě vývoje západních demokracií, než ten čínský?

  • Našli jste v článku chybu?