Menu Zavřít

Pravda zvenčí

12. 3. 2010
Autor: Euro.cz

Rating ČR

Jedna z nejvýznamnějších světových ratingových agentur Moody’s Investors Service pohrozila České republice, že jí sníží rating. Pikantní na situaci je, že agentura nepřímo poukázala na vysoká rizika spojená s případným volebním vítězstvím ČSSD.

**Politické vysvědčení**

Agentura Moody’s v hodnotící zprávě poměrně přesně odhaluje příčiny budoucích potíží Česka s veřejnými financemi – včetně politické odpovědnosti. „Pokud vítěz květnových voleb nepodpoří snahy o konsolidaci veřejných financí, může být hodnocení závazků České republiky na stupni A1 ohroženo,“ říká analytik Moody’s Dietmar Hornung. Tento výrok agentura považuje za souhrnný výčet negativních událostí ve vztahu k veřejným financím, přičemž si všímá politicky motivovaných opatření.
Agentura uvádí jako příklad „změny v nastavení úspornějšího rozpočtu, které vyvolala část politického spektra a jež vedou k navýšení schodku pro rok 2010“. Hornung dále prohlásil: „Země se v uplynulých letech vydala po cestě neuspokojivé restrukturalizace veřejných financí. Bude-li tato politická nedůslednost pokračovat, může to znamenat tlak na snížení ratingu.“

**Ekonomika na druhé koleji**

Agentura naopak příliš nehodnotí krizový vývoj v Česku. Má to logiku. Česko je malá země, do níž byla krize importována. Vzhledem k extrémní otevřenosti české ekonomiky je i naše schopnost reagovat na krizi vcelku minimální. Včetně fiskálních injekcí, které většinu svého efektu vyčerpají mimo české území, oslabí export, a navíc jsou financované buď zvýšením daní nebo dluhem. Naopak připomínku k volatilitě koruny lze chápat jako doporučení k cestě ke společné měně. Hornung ve zprávě překvapivě uvádí, že proti negativnímu vývoji fiskální politiky působí určité faktory, které v tuto chvíli potvrzují ratingové hodnocení A1 jako dosud odpovídající. „Poměr ceny dluhové služby k vládním příjmům se pohybuje okolo čtyř procent. To ukazuje na schopnost financování za poměrně nízké sazby. Ekonomika se v uplynulém roce dokázala postupně vymanit z recese. Nevidíme v tuto chvíli bezprostřední riziko ztráty ratingu, přestože vládní deficit roste,“ píše se ve zprávě Moody’s.
Na tom je opět vidět, že agentura zdůrazňuje spíše politická rizika spojená s volbami než čistě ekonomická. Trend rostoucího dluhu se totiž nepodaří zvrátit během dvou či tří let. „Všichni jsme viděli, jakou práci a handrkování dalo snížení deficitu o jedno procento,“ komentoval pro týdeník EURO „snahu“ politické reprezentace šetřit ministr financí Eduard Janota. Česká republika přitom k plné kontrole nad cenou dluhové služby potřebuje snížit výdaje o šest procent HDP, aby eliminovala nezadržitelný růst mandatorních výdajů daných zákonem. „Největším problémem České republiky je politický vývoj v uplynulých letech. Pokud se tuto oblast podaří stabilizovat, existuje i šance na lepší scénář,“ tvrdí Hornung.

MMF24

**A1 není žádný zázrak**

Úvěrový rating agentury Moody’s A1 je pátým nejvyšším stupněm, který uděluje. Její stejně věhlasná konkurence Standard & Poor’s řadí ČR ještě o kategorii níž. Tím se ocitáme na stejné úrovni jako Estonsko, Řecko či Izrael. Za námi už z vyspělé Evropy není nikdo. Z pohledu Standard & Poor’s je o stupínek výš i Slovensko. Šampion postkomunistické Evropy Slovinsko je s ratingem Aa2 dokonce o dvě příčky výš, v případě Standard & Poor’s dokonce o tři.
Přestože se nyní potýkáme s nezaměstnaností a ochrnutým exportem, z vnějšího nezávislého pohledu je jasně vidět, že snahy o jejich krátkodobé „řešení“ na domácí politické scéně jsou jen vytvářením zástupného problému. Tyto potíže vyřeší pouze oživení u našich exportních partnerů. Hodnocení ratingových agentur naopak zdůrazňují témata, k jejichž ovlivnění máme prostředků dost – mandatorní výdaje a deficity veřejných rozpočtů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).