Menu Zavřít

Prázdná staveniště za miliony

24. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Praha 11

CIF24

Městská část Praha 11 v uplynulých čtyřech letech investovala do dvou svých projektů přes 77 milionů korun. Ani jeden z nich se ale dosud nezačal stavět. Za zamýšlený plavecký bazén s názvem Jedenáctka Vodní svět město zaplatilo 58,4 milionu a za novou budovu radnice přes devatenáct milionů korun.
V prvním případě radnice platila hlavně za případové studie a projektovou dokumentaci, loni pak také za reklamní kampaň, která na Praze 11 probíhala před komunálními volbami a ve které starosta občanům bazén sliboval. Dosud bylo staveniště pouze oploceno a loni v září proběhly také hrubé terénní úpravy. „Nedávno bezproblémově proběhlo veřejné ústní jednání ve věci změny územního rozhodnutí, což dává předpoklad k dalšímu postupu prací,“ tvrdí starosta Dalibor Mlejnský (ODS).
Fakt, že po čtyřech letech kromě plotu na staveništi nic nestojí, vysvětluje starosta Mlejnský tím, že roku 2007 soud z podnětu ekologických občanských sdružení zrušil změnu územního plánu, která se této lokality týkala. To údajně zdrželo výstavbu o více než o rok. „Další zdržení je spojeno s činností občanského sdružení Chodov, které podalo odvolání proti vydanému územnímu rozhodnutí. To bylo pouze účelové s cílem za každou cenu pozastavit proces výstavby. Tato obstrukce zmrazila naše aktivity o další půlrok,“ tvrdí Mlejnský. S tím ale občanské sdružení nesouhlasí. „Upozornili jsme na formální chyby, jejichž odhalení by v budoucnu mohlo stavbu pozdržet,“ tvrdí Jiří Štyler, předseda občanského sdružení Chodov a zastupitel Hnutí pro Prahu 11 (HpP11), a dodává, že by si starosta měl spíše udělat pořádek v dokumentaci.
Na skutečnost, že navzdory vysokým investicím vodní svět dosud nestojí, před týdnem upozornil Pražský deník. Citoval tehdy zastupitele Ladislava Kose (HpP11), jenž byl zároveň členem pracovní skupiny zvané „Jedenáctka VS“, která se na radnici zabývala právě tímto projektem. V reakci na tento článek byl ale Kos okamžitě odvolán. „Vaše tvrzení mě přesvědčila o tom, že Vám nejde o pomoc tomuto projektu, ale o snahu svými dehonestujícími výroky záměr a snahu městské části poškodit,“ napsal Mlejnský Kosovi v dopise, kterým ho o odvolání informoval.
O nové radnici, kterou město už čtyři roky plánuje postavit, nevědí opoziční zastupitelé vůbec nic. A to přesto, že za projektovou dokumentaci další služby město už zaplatilo téměř dvě desítky milionů korun. Loni na podzim mělo na zastupitelstvu hlasovat o tom, zda se radnice má stavět či nikoliv, ale nestalo se tak. „O nové radnici se nikdy nemluvilo ani na současném, ani na minulém zastupitelstvu,“ tvrdí Štyler. Radnice loni v médiích avizovala, že letos v květnu bude znám vítěz tendru na její výstavbu, ale zatím oznámen nebyl. Jak se ukazuje, ani nemohl – tendr totiž dosud není sepsán. „Ale je předpoklad, že se tak tento rok stane,“ tvrdí Mlejnský. Dále dodává: „Přesné datum dokončení obou tak rozsáhlých staveb opravdu v tuto chvíli nelze předjímat.“ (kre)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).