Menu Zavřít

Pražská superfirma získává kontury. Spravovat ji má Pražská plynárenská holding

15. 2. 2017
Autor: ČTK

Městská „superfirma“ začíná pomalu získávat podobu. Praha by ráda spojila všechny své stoprocentně vlastněné společnosti do jednoho holdingu. Zastřešovat je bude podle radního pro majetek Karla Grabeina Procházky (ANO) firma Pražská plynárenská holding, která se kvůli tomu transformuje. Uspořádání by mělo být hotové do roku 2018. Pro záměr chce radní získat i podporu opozice.

Audit společnosti Ernst & Young zaměřený na strategii řízení městských firem a zlepšení výkonu akcionářských práv, který si město nechalo zpracovat, podle radního Procházky ukázal, že městské firmy nejsou v současnosti řízeny efektivně. Slabiny audit našel například v odměňování ve společnostech či v obsazování dozorčích orgánů. „Základním záměrem je, abychom měli lepší dosah z hlediska akcionářských práv a mohli dávat přímo pokyny do společností, což kvůli zákonu o obchodních korporacích nemůžeme,“ uvedl Procházka.

V první vlně by do holdingu chtěl už letos přesunout společnosti spojené s energetikou jako je Trade Centre Praha (TCP), Pražské služby, Pražská vodohospodářská společnost (PVS) nebo třeba Kolektory Praha. Ve společnosti TCP, která začátkem roku pod sebe převzala pražské osvětlení, se skrývá podle radního velký potenciál. Město by bylo do budoucna rádo, kdyby se firma starala i o projekt chytrého osvětlení.


Přečtěte si o tahanicích okolo pražského osvětlení:

Předání pražského osvětlení provázejí emoce

 ilustrační foto


Radní zmínil jako vzor vídeňský holding městských firem, kde 70 procent tvoří právě energetické firmy. Se zařazením pražského dopravního podniku (DPP) a Technické správy komunikací (TSK) do holdingu chce radní ještě vyčkat. Nové vedení DPP podle něj ještě potřebuje čas k restrukturalizaci firmy. Co bude s dopravním podnikem dál, ukáže podle Procházky až audit.

Od zřízení holdingu si slibuje nejen lepší vhled města do řízení společností, Praha by také mohla podle Procházky využívat zisk firem ještě před zdaněním a investovat ho ve veřejném zájmu. „Evropské dotace Praze v roce 2020 skončí a každý zdroj příjmu je důležitý,“ uvedl radní.

CIF24

Hlavně transparentně

„Už jsem kvůli tomu oslovil všechny kluby. Teď zpracováváme studii proveditelnosti, která ukáže například rizika spojená s vytvořením holdingu, náklady na jeho vytvoření a sestavení jednotlivých kroků,“ dodal radní Procházka. Vypracování studie proveditelnosti by mělo podle radního trvat maximálně půl roku, poté materiál poputuje do městské rady a do zastupitelstva. Forma uspořádání by pak měla být dokončená v první polovině roku 2018. „Snažíme se, aby byl celý proces transparentní,“ konstatoval Procházka.

Dozorčí radu by podle Procházky tvořila městská rada, která by dohlížela na přípravu holdingu. Posléze by se muselo podle něj vedení „superfirmy“ profesionalizovat. Správní radu holdingu mají tvořit ředitelé společností.

Dále čtěte:

Praha kreslí nové kolektory. Přetnou centrum města

PVS pošle do vodohospodářské infrastruktury téměř dvě miliardy


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).