Vinařství Vinaři zahájili tažení proti levným sudovým vínům. Pančované víno, které je zdrojem daňových úniků, údajně až v hodnotě několika miliard korun ročně, má ve stávající podobě prodeje skončit. Producenti vína se kvůli tomu začali hádat.
Do sudů v prodejnách nikdo nevidí, nedá se ohlídat jejich plnění a pančovaného vína bez evidence se podle analýzy trhu provedené poradenskou firmou EY prodalo vloni sto milionů litrů. „Jakékoli sudové víno se musí evidovat a prodávat podle potravinářských pravidel,“ říká Jan Hajda, předseda senátního výboru pro hospodářství, který chce ovlivnit vznikající novelu vinařského zákona. Patří spíše do přísnějšího křídla, podobně jako Tibor Nyitray, prezident Svazu vinařů. Úplně skončit by podle něj měl prodej vína z garáží, heren nebo z květinářství. Vinotéky by pak měly spadat přímo pod vinařství nebo mít s vinařstvím smlouvu s certifikací, že konkrétní vinotéka prodává víno konkrétního českého nebo moravského vinaře. Dovezená vína už by ze sudů neměla být k dispozici.
Část vinařů je ale proti. Říkají, že stačí, aby inspekce lépe vinotéky kontrolovala, a že úpravy zákona nahrávají velkým vinařským firmám a likvidují ty malé. Ministerstvo zemědělství definitivní návrh zákona ještě nedokončilo.