Menu Zavřít

PŘEDČASNÉ VÁNOCE

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Ú r o k o v é     s a z b y

Jako trochu bezcenný vánoční dárek posuzují analytici překvapivé snížení klíčové čtrnáctidenní repo sazby bankovní radou ČNB. Levnější úvěry jsou ekonomice málo platné, když je banky nechtějí poskytovat.

K tomuto názoru se kuriózně připojil i viceguvernér ČNB Pavel Kysilka. Krok však přivítala vláda, která ho interpretuje jako podporu svému návrhu státního rozpočtu. V samotné ČNB však zní již dosti neharmonické tóny. Mluvčí Martin Švehla připustil, že snížení sazeb nebylo předem připraveno a vyplynulo spíše z průběhu jednání rady, přičemž samotné hlasování nebylo jednotné. Těžko také mohlo být, když její vlivný člen Luděk Niedermayer se dva dny před jednáním nechal slyšet, že s uvolňováním měnové politiky by centrální banka měla být velmi opatrná, protože se zdá, že se budují silná inflační rizika pro druhé pololetí příštího roku. Obecně platí, že účinnost měnových opatření centrální banky se v poptávce projevuje právě s půlročním zpožděním. Momentální situace však naznačuje, že pro snižování sazeb je poměrně velký prostor.

MMF24

Spotřebitelské ceny se za říjen snížily o 0,2 procenta a produkční ceny stagnují. Čistá inflace klesla na 3,4 procenta, což je pod úrovní střednědobého cíle ČNB stanoveného na rok 2000. Letošní cíl ČNB již podstřeluje o více než dva procentní body. Podle Švehly pro snížení sazeb hovořil i výhled vývoje kursu koruny naznačující možnosti dalšího posílení. Jediným problémem jsou mzdy, kde odbory v jednáních se zaměstnavateli kalkulují s jedenáctiprocentním růstem cen v příštím roce. To je téměř o pět procentních bodů více, než činí odhady ČNB i vlády. Odbory tak směřují k inflačnímu růstu reálných mezd. Pravdou ovšem je, že ČNB svůj inflační cíl na příští rok dosud nestanovila. Na jednání představitelů banky s rozpočtovým výborem zaznělo, že čistá inflace by se měla v příštím roce pohybovat mezi čtyřmi a šesti procenty při nulovém růstu, či až jednoprocentním poklesu ekonomiky v příštím roce. Švehla však tato čísla označil za předběžná, s nimiž sice někteří experti pracují, ale nejde o schválený cíl centrální banky.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).