Menu Zavřít

Překvapení pod skořápkou

9. 3. 2020
Autor: Euro.cz

Nadstandardní produkci Andělského pivovaru ubíjí odfláknutý servis Mezi pivaři panuje mnoho mýtů, legend a nesmrtelných rad. Jednou z těch častějších bývá ta, že k některým pivům je třeba se propít, než jim člověk přijde na chuť. U mladého Andělského pivovaru na pražském Smíchově by se tato mantra mohla o něco pootočit — tady se velmi dobrou produkcí sládka Adama Roudnického člověk musí nejdřív propít, aby přestal vnímat razantní zaváhání a nedostatky obsluhy.

Než jsme si s místním sládkem Adamem Roudnickým sedli do jednoho z klenutých sklepních traktů pivovarské restaurace, kde obrazovky ukazují stav a náplň každého z šesti pětisetlitrových tanků, do oka nám padlo několik odstavených a zvětralých půllitrů přímo pod kohouty výčepu. Nepochodili jsme ani s žádostí o šnyt, který byl zřejmě nad možnosti výčepního. V pivovarské restauraci tohle překvapí dvojnásob.

Co se samotné produkce Andělského pivovaru týče, ta je díky perfekcionistickému přístupu Roudnického na vysoké úrovni. Jako sládek začínal v dnes už nefungujícím pražském pivovaru U Dobřenských, odkud se v roce 2018 přesunul k Andělu. Premiérovou várku tady založil 15. ledna 2019. „První rok hodnotím hodně úspěšně“ těší Roudnického.

Pivovar s 250litrovou varnou v přízemí a šesti tanky, kde pivo kvasí, leží a odkud se i čepuje, se velmi rychle dostal na svou maximální kapacitu. „Na začátku jsme si řekli, co budeme vařit, a to platí dodnes“ pyšní se Roudnický. Jím nastavené receptury se prý natolik osvědčily a mezi štamgasty zabraly, že nebylo třeba žádných razantních změn.

Sládka baví i to, že mu majitelé dali volnou ruku, a každý měsíc tak může přijít s jiným speciálem. Nejvíc se tu prý vypije speciálu IPA 14° a polotmavého amber ejlu Kolagen 13°, jehož součástí je rybí kolagen.

Sladká lavina

Andělský pivovar produkuje jen svrchně kvašená piva — i proto, aby se pivo ve sklepě rychle točilo a jeho ležení netrvalo příliš dlouho. Takže světlou jedenáctku, která se tu také pije, dováží ze spřízněného Zámeckého pivovaru Frýdlant.

Během našeho povídání jsme jako první otestovali kalný speciál NEIPA 15°. Pivo má krásnou ovocnou vůni, v lehké a plné letní chuti se promítá svěžest exotického ovoce a především velmi výrazná hořkost (na stupnici IBU se podle Roudnického pivo pohybuje mezi hodnotami 45 a 50), což dokazuje velmi bohaté chmelení.

Pitelnost je dobrá.

Zaujal nás i tmavý Stout 17,5°. Do speciálu kategorie English Sweet Stout se přidává dusík, aby pěna měla lavinový efekt, ve vůni se prezentuje kávovost, v hebké chuti problikává hořkost a svěžest. I v tomto případě lze mluvit o velmi dobré pitelnosti. •

Andělský pivovar

Lidická 30, Praha 5 Sládek: Adam Roudnický Založeno: 2019 Nabídka: svrchně kvašená piva Co doporučujeme: dobře hořký speciál NEIPA 15° Otevřeno: 11.00 až 0.00 (pondělí až neděle)

WT100

O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?