Než jsme si s místním sládkem Adamem Roudnickým sedli do jednoho z klenutých sklepních traktů pivovarské restaurace, kde obrazovky ukazují stav a náplň každého z šesti pětisetlitrových tanků, do oka nám padlo několik odstavených a zvětralých půllitrů přímo pod kohouty výčepu. Nepochodili jsme ani s žádostí o šnyt, který byl zřejmě nad možnosti výčepního. V pivovarské restauraci tohle překvapí dvojnásob.
Co se samotné produkce Andělského pivovaru týče, ta je díky perfekcionistickému přístupu Roudnického na vysoké úrovni. Jako sládek začínal v dnes už nefungujícím pražském pivovaru U Dobřenských, odkud se v roce 2018 přesunul k Andělu. Premiérovou várku tady založil 15. ledna 2019. „První rok hodnotím hodně úspěšně“ těší Roudnického.
Pivovar s 250litrovou varnou v přízemí a šesti tanky, kde pivo kvasí, leží a odkud se i čepuje, se velmi rychle dostal na svou maximální kapacitu. „Na začátku jsme si řekli, co budeme vařit, a to platí dodnes“ pyšní se Roudnický. Jím nastavené receptury se prý natolik osvědčily a mezi štamgasty zabraly, že nebylo třeba žádných razantních změn.
Sládka baví i to, že mu majitelé dali volnou ruku, a každý měsíc tak může přijít s jiným speciálem. Nejvíc se tu prý vypije speciálu IPA 14° a polotmavého amber ejlu Kolagen 13°, jehož součástí je rybí kolagen.
Sladká lavina
Andělský pivovar produkuje jen svrchně kvašená piva — i proto, aby se pivo ve sklepě rychle točilo a jeho ležení netrvalo příliš dlouho. Takže světlou jedenáctku, která se tu také pije, dováží ze spřízněného Zámeckého pivovaru Frýdlant.
Během našeho povídání jsme jako první otestovali kalný speciál NEIPA 15°. Pivo má krásnou ovocnou vůni, v lehké a plné letní chuti se promítá svěžest exotického ovoce a především velmi výrazná hořkost (na stupnici IBU se podle Roudnického pivo pohybuje mezi hodnotami 45 a 50), což dokazuje velmi bohaté chmelení.
Pitelnost je dobrá.
Zaujal nás i tmavý Stout 17,5°. Do speciálu kategorie English Sweet Stout se přidává dusík, aby pěna měla lavinový efekt, ve vůni se prezentuje kávovost, v hebké chuti problikává hořkost a svěžest. I v tomto případě lze mluvit o velmi dobré pitelnosti. •
Andělský pivovar
Lidická 30, Praha 5 Sládek: Adam Roudnický Založeno: 2019 Nabídka: svrchně kvašená piva Co doporučujeme: dobře hořký speciál NEIPA 15° Otevřeno: 11.00 až 0.00 (pondělí až neděle)
O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz