Číšník zvládá dokonce i práci s příručníkem
Nečekaně zdařilá restaurace vyrostla v kdysi šedém bezútěšném domě ve stejně bezútěšné ulici u holešovického nádraží. Budova prošla totální rekonstrukcí a v místě, kde by ho nikdo nečekal, vznikl ultramoderní hotel. Při něm pak restaurace, o níž se za krátký čas její existence šíří úžasné pověsti. Co do elegance interiéru, obsahu lístku a kvality kuchyně. Restaurant Salut se stal jakýmsi kulinářským a pohodovým centrem v odlehlém místě, podobných zařízení jinak zcela prostém. Samozřejmě všechny ty informace, které podnik lakují jenom narůžovo a nebývají vždy zcela hodnověrné, vzbudily moji zvědavost a do Holešovic jsem se rozejel.
Přivítal mne nově oděný dům, u jehož jedné stěny, přilepená jako vlaštovčí hnízdo, zve k posezení prosklená zimní zahrada, součást restaurantu. Již skrze skleněnou stěnu je patrné, o jaký podnik vlastně jde. Prvky moderny viděné za výlohami dávají tušit designovou restauraci nového věku. Za vchodem - nenápadným, jako byste vstupovali do běžného činžáku - se otevře pohled, který přinejmenším překvapí. Ve vzájemné opozici tu stojí prvky žhavé architektonické současnosti a tradičních, osvědčených, časem prověřených jistot. Příjemná dřevěná podlaha a proti ní strop s bohatým členěním a současnými svítidly, strohé cihlové stěny a na těch malebné hřejivé obrazy s přírodními motivy, trendy mobiliář živých barev, doplněný o naturální elementy. Svítidla z kovu a papíru ve tvaru čínských lampionů měsíčního věku a vedle nich skutečný oheň v krbu. Takto zdánlivě nesourodě jsou nahloučeny prvky, časově od sebe vzdálené desítky let, přitom však přiznávající společné soužití, vzácně ladící a spolu vytvářející atmosféru kupodivu jednoznačně hřejivou a zcela „antistresovou“.
Od číšníka, mimochodem oděného do elegancí hýřícího šatu podtrhujícího jeho profesní jistotu, si žádám lístek a pročítám nabídku. Ve chvilce, za vydatné a věci znalé pomoci obsluhujícího, mám jasno. V čase čekání pozoruji číšníka a s potěšením registruji jeho práci s příručníkem, který ve stolničení není už příliš rozšířen. Ovšem umí-li se s ním jak náleží zacházet, povyšuje esprit obsluhy o pěkný schůdek vzhůru. Přitahují mne také pulzující plameny v krbu, což je - alespoň pro mne - podívaná neskonale příjemnější bratrů všech velikostí s vyvolenými z celého glóbu.
Od uklidňujícího nekonečného seriálu v krbu mne vytrhuje miska vonící, kouřící polévky. V té - mimochodem velmi moderního, neortodoxního tvaru s nestejnou výší okraje - tonou v jezírku barvy okru žluté hranolky brambor společně se zlatými nugetkami kukuřičných zrn. Sem tam se vynoří z hloubi ostrůvek alabastrového masa ryb. O oživení se stará drobně nasekaná nať petrželky a „barmanský“ závěs měsíčku citronu na okraji bujónky. Chuť této poměrně husté, výrazně vonící polévky je labyrintem otisků jednotlivých vstupů - skládá se z pikantního tónu cibule, akcentovaného lehkým „ťuknutím“ chilli, ovšem ne panovačným, jen nesmírně oživujícím. Mezi zmíněnými elementy se vzhůru prodírá patrný akord rajčete, zjemňující „obkladek“ cukety, sládnoucí podtext kukuřice a vše zaoblující, zemitý výraz brambor a lehké připomenutí se rybího masa. závěrečný akt obstarává koření, v němž se trochu dopředu na úkor ostatních prosazuje bobkový list a konec vzhůru stoupající živé spirály chutí obstarává provokující stopa citronové šťávy. Celkový vjem je dlouhým, exotickým a potěšujícím davem chutí, dobře spolu sladěných a vyznívajících širokým tónem s bravurou latinskoamerických orchestrů.
Grilovaný mečoun s jemnými plátky zeleniny a estragonovou omáčkou, což byla ústřední árie dnešní kulinářské operety, opět po pohledové stránce dokresloval celou atmosféru podniku. Talíř, koncipovaný jako tělo vodních dravců, byl komponován takto: od „ocasu“, kde pokrm uváděla nízká kopička listů salátu, přes dvě na sebe umístěné „plotny“ steaků, dále umně proříznutou půli citronu až k hlavě, jejíž kštici opět obstaraly listy barevných variant salátů. Ve tvarově znovu lehce extravagantním omáčníku potom hnízdila až pastózně hutná, zvláštně vonící omáčka. Snítka jemných jehliček kopru obstarala onen žádaný detail. A v ústech, v ústech vystavěla kohorta mnoha chutí stavbu podobného stylu. Vedlo maso, přesně upravené, pevné a vláčné, plné šťáv. Zpod kůže do hloubi těla steaku prolínalo malé, stopové množství tuku, které uhladilo maso a rozhojnilo jeho typickou mořskou notu. Pikantní saláty rozhojnily spektrum a dodaly soustu mladistvé čerstvosti. Pokud něco „utíkalo“ z jinak dobře dirigované kantáty, byl to pepř. Zřejmě „dirigent“ neuhlídal jeho množství, a tak se koření zmocnilo chuti s trochou sebevědomé arogance a panovačným dopadem na celek. A také omáčka, sama o sobě báječná, vonící a excelentní. Příliš však intenzitou „přibila“ ostatní komponenty k zemi a nenechala je do závěru promluvit. Jako by zámecký pán zavítal na oslavu svých zemanů do podzámčí. Patřil tam, ale neladil, silou titulu i přemírou krajek vzbudil ostych ostatních, potlačil jejich projev. Tak působilo sousto omáčky na vyznění vší ostatní skladby pokrmu.
Potom už přišel báječný sorbet, díky přítomné vodce a razanci limetek příjemně digestivní, dobrá káva a účet. Bez mrknutí jsem uhradil 760 korun, jež si vrchní žádal. S vědomím, že přes drobné disonance v chuti pokrmů jsem obdržel kvalitní „zboží“.
Value for Money: 10/10 + podmaňující dopad interiéru na náladu hosta - přece jen trochu bezútěšné, od návštěvy odrazující okolí
Restaurant Salut Hotel Absolut
Jablonského 4, 170 00 Praha 7
tel.: +420 222 541 406, fax: +420 222 541 407
e-mail: booking@absoluthotel.cz, www.absoluthotel.cz
- Otevírací doba: Po-Ne: 11.30-23.00
- Počet míst: 70
- Kuchyně: mezinárodní se záběrem české klasiky
- Platební karty: všechny obvyklé
- Jídelní lístek: čeština, angličtina,
- Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina
- Původ nabízených vín: Argentina, Česko, Francie, Chile, Itálie, Španělsko
Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 10 bodů z 10
Prostírání 10 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 9 bodů z 10
Chování personálu 10 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 17 bodů z 20
Celkem: 56 bodů ze 60
Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.
Výběr z jídelního lístku:
125 g Marinovaná mozzeralla v kysané smetaně s citronem a majoránkou 110 Kč
0,25 l Kubánská polévka ze sladké kukuřice a mořských ryb 70 Kč
100 g Staročeská husí játra s anglickou slaninou a pečenou paprikou 130 Kč
150 g Listové saláty s kuřetem, mangem a přelité jemným dresinkem 130 Kč
250 g Čerstvé orecchiette all´ marinára s olihněmi, garnáty a žampiony, ochucené bílým vínem 169 Kč
200 g Pečený platýz se špenátem, olivami a rajčaty a rozmarýnem 220 Kč
200 g Hovězí tornedos se smrži, Marsalou a omáčkou z kysané smetany 390 Kč
200 g Grilovaná kuřecí prsa s bílým a zeleným chřestem servírovaná s rajčatovým concasé 190 Kč
Citronový sorbet s Absolut vodkou, zdobený limetkou a čerstvou mátou 120 Kč
Výběr z vinného lístku:
Piper Heidsieck 1310 Kč
Rulandské bílé 2002 / Litoměřice 260 Kč
Pinot Grigio 2003 / Fantinel - Itálie 450 Kč
Chablis 2002 / Phillippe Bouchard - Francie 910 Kč
Modrý Portugal 2001 / Valihrach 210 Kč
Cabernet Sauvignon reserve / Wineyards of St. Martin - Francie 410 Kč
Malbec 2002 / Pascual Toso - Argentina 690 Kč
Barbera d´ Alba 2003 / Marchesi di Barolo - Itálie 690 Kč
Rerserve Carmenere Cabernet Sauvignon 2002 / Viña Carmen - Chile 760 Kč