Menu Zavřít

Překvapivý kandidát

16. 1. 2004
Autor: Euro.cz

monitor

PRAHA (žiž) – Premiér Vladimír Špidla zase jednou zaskočil i mnohé členy vlastní strany. Jako kandidáta ČSSD na post prvního českého komisaře v Bruselu prosadil bývalého ministra životního prostředí Miloše Kužvarta. Koaliční strany okamžitě vznesly své námitky. Kužvarta nepovažují za tu nejtěžší politickou váhu. I v samotné ČSSD se dříve spíše mluvilo o bývalých ministrech financí (Mertlík, Rusnok) či zahraničí (Kavan, Dienstbier).
Nicméně Kužvart je v boji o pozici českého komisaře, zatím bez portfeje, favoritem. Sociální demokraté dali najevo, že hodlají při podpoře vlastního kandidáta vyvinout značné úsilí.
Nominace exministra naznačuje, o jaké resorty v budoucí Evropské komisi, jež má být formována na konci roku, bude mít Česko zájem. Často se spekuluje o dopravě, sám Kužvart by uvítal i regionální rozvoj. Otázkou nicméně je, zda se tyto resorty Česku opravdu přidělí. Ačkoliv ČSSD i ODS nominovaly jako kandidáty na komisaře bývalé ministry životního prostředí, tato oblast bude zřejmě i do budoucna vyhrazena skandinávským zemím.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).