Menu Zavřít

Premiér Cameron skončí

24. 6. 2016
Autor: čtk

Královnu už jsem informoval. Příští týden na Evropské radě vysvětlím rozhodnutí své i britského lidu, řekl premiér David Cameron s tím, že nové vedení by země měla mít v říjnu.

Britský premiér David Cameron oznámil, že po výsledku referenda o setrvání Británie v Evropské unii odstoupí z funkce. Neučiní tak hned, ale nové vedení země by podle něj mělo být ustaveno do říjnového kongresu Konzervativní strany.


Aktuální vývoj po britském referendu sledujte na Euro.cz ONLINE


„Nemyslím, že by bylo správné, abych byl kapitánem, který se pokusí vést naši zemi do jejího dalšího cíle,“ řekl Cameron s tím, že je pyšný na šest let, po které zemi vedl.

Část zákonodárců Cameronovy Konzervativní strany přitom v prvních hodinách podpořila jeho setrvání ve funkci. „Nyní potřebujeme stabilitu. Ano, měl by zůstat,“ odpověděl na otázku o Cameronově budoucnosti přední konzervativní poslanec Andrew Bridgen, který byl v kampani zastáncem brexitu, tedy vystoupení z EU.

K odstoupení premiéra naopak vyzval vůdce protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage, pro něhož je výsledek referenda velkým vítězstvím. Vládu by podle něho měl sestavit některý ze zastánců brexitu mezi konzervativci, například současný ministr spravedlnosti Michael Gove nebo bývalý londýnský starosta Boris Johnson. Cameronova rezignace byla rovněž požadavkem bývalého prvního ministra Skotska Alexe Salmonda, podle něhož brexit opravňuje Skoty k dalšímu referendu o nezávislosti na Británii.

CIF24

Cameron dnes britské občany ujistil, že se jich v nejbližší době nedotknou žádné zásadní změny, a prohlásil, že budoucí vztahy s EU bude země teprve řešit.


Čtěte další články o brexitu:

Libra se propadla na 30leté minimum

Sobotka: Ochod Británie není konec světa ani unie

Další výzvy k vystoupení: Francie a Nizozemsko

  • Našli jste v článku chybu?