Menu Zavřít

Přepnuté struny

19. 8. 2019
Autor: Euro.cz

Slyšeti hrom není známkou jemného sluchu, varoval slavný vojenský stratég staré Číny Sun-c’ ty, kdo nemají jemně vyvinutý cit pro předvídavost. Co by asi tak řekl o správkyni Hongkongu Carrie Lamové? Kdyby byla nadána politickým citem, mohla zastavit masové protesty už dávno, aniž by přímo ohrozila svoji pozici. V aktuálním čísle týdeníku Euro rozebíráme, o co všechno se v Hongkongu a Pekingu hraje - stručně řečeno o samotné udržení principu „jedna země, dva systémy“, který dvaadvacet let přinášel Číně nejen zlatá vejce, ale také politické body na zahraničním kolbišti.

Vážně mi to za to stálo, se ale poslední dobou neptá jen Carrie Lamová na Dálném východě, ale také jistý Andrej Babiš v Průhonicích, toho času u Prahy.

Odpověď na otázku, zda se mu vyplatilo lézt do politiky, bude hodně záviset na tom, jak nakonec dopadne právnická disputace, zda obmyšlený svěřenského fondu ovládá, či neovládá do něj vložený majetek.

Domyšleno do důsledků, bude to zlomový bod pro další vývoj české politické scény. Z tohoto pohledu jsou pak numerické úvahy o přístupu Agrofertu k veřejným zakázkám a nenárokovým dotacím až na druhém místě, byť nejde o malé peníze.

O hodně velké cifry půjde také v případě národního železničního dopravce, a tak věnujeme náležitou pozornost probíhajícímu výběrovému řízení na uvolněná místa v představenstvu Českých drah. Personální turniket na nejvyšších postech ČD se točí tak rychle, že by se člověk až mohl obávat, zda se najde dost zájemců. Ale buďte bez obav, zájemců jsou tři desítky a bude z čeho vybírat. V tomto týdeníku Euro rozebíráme šance favoritů i kolemjdoucích.

Co nám přinesla přímá volba prezidenta a dá se „džin protiparlamentní svévole“ vrátit zpátky do láhve? V kostce řečeno nedá, ale to nečiní esej na toto téma méně zajímavou. Politická korektnost dovede zmařit i velmi nadějné kariéry, což neplatí jenom v politice, ale také ve vědě na nejprestižnějších světových univerzitách, a případ Noaha Carla z Cambridge je obzvlášť pozoruhodný. Paradoxní je, že třeba ve Spojených státech, kolébce mnoha věcí včetně politické korektnosti, se k ní vlastně čtyři pětiny Američanů nehlásí, přesto v tamních kampusech jenom kvete.

A pokud zatoužíte po něčem „oddychovějším“, přečtěte si rozhovor s ředitelem Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem Jiřím Machkem o tom, co znamená zápis do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO pro tamní vraníky a bělouše.

Ještě pořád jsou prázdniny, tak si odfrkněte a vítr v hřívě! 9

CIF24

O autorovi| Miroslav Zámečník, zamecnik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).