Menu Zavřít

Přesně uprostřed. Praha je v atraktivitě světových metropolí na 30. místě ze 60

24. 7. 2017
Autor: čtk

Praha je mezi 60 světovými metropolemi v atraktivitě pro bydlení, byznys a cestovní ruch na 30. místě. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos. Nejatraktivnější městy jsou podle průzkumu New York, Abú Zabí a Londýn, nejhůře dopadly Teherán a Nairobi. Praha si nejlépe vedla v turistické

New York a Abú Zabí za své umístění vděčí především pracovním příležitostem. New York obhájil prvenství z roku 2013, kdy Ipsos dělal tento průzkum naposledy. Londýn klesl ze druhého místa na třetí, Abú Zabí bylo před čtyřmi lety čtvrté. „Londýn si sice trochu pohoršil, ovšem stále se drží na předních příčkách. Obavy, že město ztratí na své atraktivitě v důsledku brexitu, se tak zatím neukázaly být příliš opodstatněné,“ uvedla Lenka Sazmová z Ipsos Public Affairs.

Nejlepším místem pro bydlení je podle průzkumu Curych, z hlediska turistické atraktivity Paříž a v pracovních možnostech New York. Praze patří v těchto kategoriích 27., 15. a 39. místo.

Ipsos v průzkumu na přelomu dubna a května oslovil 18 557 respondentů ve věku 16 až 64 let ve 26 zemích světa, v Česku se nedotazoval. Respondenti měli v každé kategorii označit tři nejatraktivnější města ze 60 nabídnutých. Podle procentuálního zastoupení Ipsos jednotlivým městům přidělil body. Například Prahu zařadila mezi tři nejlepší města podle bydlení tři procenta dotazovaných, šest procent z hlediska turistické atraktivity a dvě procenta podle možnosti pracovního uplatnění. Praha tak dohromady získala 11 bodů. Vítězný New York jich měl téměř pětkrát více. V porovnání s posledním průzkumem si však o 18 bodů pohoršil.

ebf - tip - debata

Žebříček Ipsos Top Cities 2017
Pořadí Město Země Body
1. New York USA 50
2. Abú Zabí Spojené arabské emiráty 46
3. Londýn Velká Británie 41
30. Praha Česko 11
Rio de Janeiro Brazílie 11
59. Nairobi Keňa 1
Teherán Írán 1

Zdroj: Ipsos

Dále čtěte:

Social Watch: Česko představuje druhý svět, za Západem zaostává

V počtu přenocování zahraničních turistů byla Praha loni pátá v Evropě

Ruští turisté se vrací do Prahy. Jejich počet se zvedl o více než polovinu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).