Menu Zavřít

Přestup ve státní svátek

9. 9. 2011
Autor: Euro.cz

Jiří Paroubek

Osmadvacátého října Češi oslaví Den vzniku samostatného československého státu a část levicových voličů zřejmě i oficiální založení nové strany Jiřím Paroubkem. Podle informací týdeníku Euro by měl Paroubek právě v den státního svátku symbolicky oznámit, že se staví do čela ČSNS 2005. Předcházet by tomu mělo vale bývalého předsedy svým spolustraníkům socialistům naplánované na zasedání ústředního výkonného výboru ČSSD 15. října.
Sociální demokraté se nyní na poslední chvíli snaží Paroubka přesvědčit, aby neodcházel. Mají totiž obavy, že by jim expředseda v čele nové strany mohl odčerpat několik procent hlasů, jako se to v posledních volbách do sněmovny podařilo Miloši Zemanovi. V uplynulém týdnu s Paroubkem jednali první místopředseda Michal Hašek i středočeský hejtman David Rath.
Tyto usmiřovací akce ale zastínil rozhovor místopředsedy Jiřího Dienstbiera pro časopis Instinkt, ve kterém se do Paroubka tvrdě opřel. Kromě jiného řekl, že by bývalý předseda odčerpal ČSSD jen jedno až dvě procenta, a jeho odchod proto není žádná velká hrozba. Ještě víc pak Paroubka naštvalo, že socialisté v Ústeckém kraji odvolali z krajské rady jeho spojence Petra Bendu. S tím Paroubek, který by mohl v ústeckém kraji kandidovat příští rok na hejtmana, počítá i pro nový subjekt. Podle týdeníku Euro není stále mrtvá ani možnost, že by se Paroubek v ČSNS mohl do budoucna spojit minimálně ve společném postupu se stranou SPOZ dalšího expředsedy ČSSD Miloše Zemana.

  • Našli jste v článku chybu?