Menu Zavřít

PREZIDENT MÁ ŠŤASTNOU RUKU

13. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Komentář

Upozorňujeme redakce, že prezident Václav Havel navštíví ve středu 25. srpna a ve čtvrtek 26. srpna Novojičínsko, kde se bude zajímat zejména o problém nezaměstnanosti a o činnost občanských spolků a sdružení, oznámila před čtrnácti d ny Kancelář prezidenta republiky. Následovala stručná zpráva ČTK, která program cesty hlavy státu o něco rozvedla. Prezident se zastaví v závodu Vagonka Studénka a poté ve Vojenském opravárenském podniku v Šenově.

Návštěva vypadala, jak bylo oznámeno. Ve Vagonce Studénka, která zápasí o přežití a kde přijde o práci minimálně sedm set lidí, se Václav Havel skutečně jen zastavil. Prohlídka v Šenově, kde propouštění vůbec nehrozí, protože podnik dostal lukrativní státní zakázku, se ovšem protáhla. Modernizace tanku T-72 je prezidentovi patrně bližší. Je přece vrchním velitelem ozbrojených sil.

O státní zakázku, byť byla přidělena právě Šenovským, se ovšem už dlouho vede skrytý boj. Nejen zbrojařů, ale i politiků s nimi ne či sympatizujících. A ač bylo jednou rozhodnuto a ze státní pokladny utraceno na tři stovky milionů, m ůže se ještě vše vrátit na začátek, k novému výběrovému řízení. Jak se proslýchá, to už by nevyhrál Vojenský opravárenský podnik, ale společnost PSP Bohemia, dceřiná firma Přerovských strojíren. Chtě nechtě, velitel ozbrojených sil armádě zavelel: Š enov je ten pravý! Šenov, na němž mají eminentní zájem lidovci, kteří v době udělování zakázky ovládali ministerstvo obrany.

Takže nejspíš prezidentský lobbying. Je na místě? Kdyby se podobným způsobem bral Václav Havel za všechny české podniky v zahraničí, určitě ano. V tuzemsku by se však měl držet méně politikou dlážděných cestiček.

CIF24

Čert ale vzal politiku. Havlova cesta má ještě jiný rozměr. Zamířil do kraje, kde jsou nezaměstnaností ohroženy celé okresy, kde na fungování či krachu jedné továrny závisí celé vesnice, a dokonce i okresní města. Výběr místa návštěvy tak byl přibližně stejně šťastný, jako kdyby po zemětřesení v Turecku zavítal do jediného domu, který zůstal stát v rozvalinách Izmitu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).