Menu Zavřít

PREZIDENT MÁ ŠŤASTNOU RUKU

13. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Komentář

Upozorňujeme redakce, že prezident Václav Havel navštíví ve středu 25. srpna a ve čtvrtek 26. srpna Novojičínsko, kde se bude zajímat zejména o problém nezaměstnanosti a o činnost občanských spolků a sdružení, oznámila před čtrnácti d ny Kancelář prezidenta republiky. Následovala stručná zpráva ČTK, která program cesty hlavy státu o něco rozvedla. Prezident se zastaví v závodu Vagonka Studénka a poté ve Vojenském opravárenském podniku v Šenově.

Návštěva vypadala, jak bylo oznámeno. Ve Vagonce Studénka, která zápasí o přežití a kde přijde o práci minimálně sedm set lidí, se Václav Havel skutečně jen zastavil. Prohlídka v Šenově, kde propouštění vůbec nehrozí, protože podnik dostal lukrativní státní zakázku, se ovšem protáhla. Modernizace tanku T-72 je prezidentovi patrně bližší. Je přece vrchním velitelem ozbrojených sil.

O státní zakázku, byť byla přidělena právě Šenovským, se ovšem už dlouho vede skrytý boj. Nejen zbrojařů, ale i politiků s nimi ne či sympatizujících. A ač bylo jednou rozhodnuto a ze státní pokladny utraceno na tři stovky milionů, m ůže se ještě vše vrátit na začátek, k novému výběrovému řízení. Jak se proslýchá, to už by nevyhrál Vojenský opravárenský podnik, ale společnost PSP Bohemia, dceřiná firma Přerovských strojíren. Chtě nechtě, velitel ozbrojených sil armádě zavelel: Š enov je ten pravý! Šenov, na němž mají eminentní zájem lidovci, kteří v době udělování zakázky ovládali ministerstvo obrany.

Takže nejspíš prezidentský lobbying. Je na místě? Kdyby se podobným způsobem bral Václav Havel za všechny české podniky v zahraničí, určitě ano. V tuzemsku by se však měl držet méně politikou dlážděných cestiček.

ebf - tip - debata

Čert ale vzal politiku. Havlova cesta má ještě jiný rozměr. Zamířil do kraje, kde jsou nezaměstnaností ohroženy celé okresy, kde na fungování či krachu jedné továrny závisí celé vesnice, a dokonce i okresní města. Výběr místa návštěvy tak byl přibližně stejně šťastný, jako kdyby po zemětřesení v Turecku zavítal do jediného domu, který zůstal stát v rozvalinách Izmitu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).