Menu Zavřít

Prezidentem Bulharska se stane Radev. Zřejmě padne vláda

13. 11. 2016
Autor: Profimedia.cz

Proruský kandidát Rumen Radev bude novým bulharským prezidentem. Po sečtení drtivé většiny okrsků z nedělních voleb porazil vládní proevropskou kandidátku Cecku Cačevovou rozdílem více než 20 procentních bodů. Výsledek je kritický pro menšinovou vládu konzervativního premiéra Bojka Borisova, jejíž demisi či sesazení může předznamenat.

Nezávislý kandidát s podporou opozičních socialistů Radev získal po sečtení více než 99 procent okrsků 59,4 procenta hlasů, zatímco Cačevovou volilo 36,2 procenta lidí. Podobně hovořily i první odhady, které média zveřejnila po nedělním uzavření volebních místností.

„Je na lidech, aby rozhodli. Pokud si přejí politickou krizi, budou ji mít,“ prohlásil ještě během hlasování v hlavním městě. Dříve vybízel voliče, aby se zmobilizovali proti „rudému generálovi“. Po jeho vítězství premiér novinářům řekl, že podá demisi „v první pracovní den parlamentu“, tedy v pondělí, anebo v úterý.

„Hlavní závěr zní, že naděje a touha po změně vyhrály nad strachem, který se Borisov snažil vyvolat,“ prohlásil předák socialistů Željo Bojčev. „Demokracie dnes porazila apatii a strach,“ řekl v televizi třiapadesátiletý Radev.

Bývalý generál bulharského letectva se na pět let ujme úřadu 22. ledna. Pravomoci prezidenta jsou podle bulharské ústavy značně omezené a hlava státu plní především reprezentativní funkci. Prezident nicméně může ovlivňovat postoj veřejnosti a vetovat zákony.


Dále čtěte:

EBF24

V Estonsku po rozpadu koalice padl premiér Roivas i jeho vláda

Po 320 dnech. Španělsko má opět vládu vzešlou z voleb


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).