Menu Zavřít

Prezidentské požehnání

9. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Polsko a Ukrajina

CIF24

Prezidenti Polska a Ukrajiny se dohodli na prodloužení ukrajinského ropovodu Oděsa-Brody do polského města Plock. Týdeník EURO o plánovaném projektu informoval počátkem roku (EURO 2/2007). Hlavním smyslem této investice je dle polského prezidenta Lecha Kaczyńského snížit závislost Polska na dodávkách ruské ropy.
Náklady na výstavbu ropovodu jsou odhadovány na 740 milionů dolarů. Rámcový byznysplán, jenž financovala EU a který připravil tým složený ze tří konzultačních společností (finská Sweco Pic Oy, německá ILF Consulting Engineers a řecká Kantor Management Consultants), počítá s vybudování distribuční trasy o kapacitě 25 milionů tun ropy ročně.
„O propojení rafinerie v Plocku s přístavem v Černém moři se mluví již delší dobu. Zatím to ale vždy narazilo na neochotu Polska a Ukrajiny financovat výstavbu ropovodu,“ komentoval tento projekt pro týdeník EURO v lednu „insider“ ropného průmyslu, jenž si nepřál zveřejnit své jméno. Společné vystoupení polského a ukrajinského prezidenta ukázalo, že se situace opravdu změnila.
Ropovod by měl dodávat ropu z ložisek u Kaspického moře do Polska a dále do Německa. Vést by měl do Plocku nedaleko Varšavy. Projekt předpokládá změnu využití ukrajinského ropovodu, jímž nyní proudí ruská ropa opačným směrem do černomořské Oděsy. Dle Kaczyńského se o něm bude jednat na květnovém setkání prezidentů zemí, přes něž ropovod vede či povede. Hlavy států se sejdou pravděpodobně v Polsku. Ukrajinský prezident Viktor Juščenko tvrdí: „Je to jeden z nejdůležitějších projektů na východě Evropy za poslední roky.“

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).