Menu Zavřít

PRÍBEH Z ČERNÉHO LESA

8. 10. 2018
Autor: Euro.cz

Víte, která značka domácích spotřebičů vznikla už v roce 1683, pořádá sommeliérské ceny a loni si otevřela v New Yorku svou první restauraci a bistro? Seznamte se s Gaggenau, prémiovou německou značkou, která udává tón v luxusním designu. Přitahuje svou precizností, dokonalostí i krásou.

JAK TO VŠECHNO ZAČALO…

V 17. století byla oblast bavorského Černého lesa (Schwarzwald) chudým krajem založeným na zemědělství. Tehdejší panovník, aby své panství ekonomicky podpořil, založil roku 1683 v městečku Rotenfels tavicí pec a ve městě Gaggenau kovárnu. Nejprve se zde vyráběly zemědělské stroje, ale postupně se sortiment rozšiřoval. Ke konci 19. století už byla firma věhlasná pro svůj kvalitní smalt. Na tento odkaz značka navazuje i dnes - ikonický modrý smalt používá v interiérech spotřebičů řady 200. Na počátku 20. století se již výroba zaměřila na průkopnickou roli v oblasti domácích spotřebičů a jízdních kol známých jako Badenia. V 60. letech se podařilo tehdejšímu šéfovi vydláždit cestu pro kuchyňskou revoluci - vestavnými spotřebiči. V roce 1956 byla na trh uvedena první vestavěná trouba. Značka také jako první nabídla sklokeramickou varnou desku nebo kombinovanou parní troubu pro domácí použití. V současnosti je Gaggenau etablovanou prémiovou značkou spotřebičů do domácností. Její vyšší cena ji posouvá do kategorie „luxusní záležitosti“, ale onen luxus je zasloužený. Přináší totiž tolik funkčních vychytávek a elegantního designu, že si právem zaslouží stát jinde než běžné značky. Pozornost se věnuje každému detailu, kvalitními materiály se nešetří, zpracování je precizní a každý výrobek prochází důkladnou kontrolou. To jsou všechno věci, které zvyšují kvalitu produktu, ale i jeho výrobní cenu. Designéři v Gaggenau se inspirují přímo v gastronomickém provozu, obsluha spotřebičů je díky tomu jednoduchá a vysoce funkční. Většinou postačí ovládat dvě tlačítka, a vše běží, jak má.

HORKÝ VZDUCH I PÁRA

Kombinovaná parní trouba je bezesporu bestsellerem Gaggenau. Je připojená na přívod vody, takže dokáže přesně regulovat množství páry. Ať už chcete uvařit zeleninu, brambory, maso, stačí jenom vložit potravinu do nerezové děrované gastronádoby a zvolit například program sous-vide pro několikahodinové vaření. Připojení na vodu umožňuje to nejkomfortnější používání spotřebiče, pečicí proces totiž nemusíte přerušovat doplňováním vody. Může to být ještě lepší? Ano, ve chvíli, kdy chcete otevřít troubu plnou horké páry, napustí se dovnitř studená voda, která rychle zkondenzuje a páru zchladí. Je to bezpečné jak pro nás nebo pro děti, tak i pro dřevěný nábytek okolo. A ocení to speciálně ti, kteří nosí brýle. Už nebudou nikdy zamlžené! Čištění je také extra jednoduché -trouba se dokáže sama osprchovat a odvápnit a horký vzduch na závěr ji vysuší. Po obědě už není třeba troubu drhnout a leštit, můžete si dát v klidu dobrou kávu.

VŮNĚ ČERSTVÉ KÁVY

Kávovary Gaggenau vám uvaří dokonalou kávu, ale navíc vás i upozorní na spoustu věcí, na které už jednoduše nemusíte myslet. Například se zeptá, jestli je mléko čerstvé nebo jestli má doplnit čerstvou vodu do zásobníku. Do spotřebiče se sypou klasická kávová zrna. Každý si může zvolit různé hrubosti mletí. Pokud chcete použít jiný druh kávy, kávovar se zeptá, zda má zbytek zrn ponechat, nebo jej vymlít, aby se nemísily jednotlivé chutě. Je zde i malý zásobník na další druh kávy, například bezkofeinovou. Na mléko slouží speciální termoska s dvojitým obalem. Odkládá se na integrovanou váhu, která si dokáže zvážit obsah nejen v termosce, ale i jakékoli jiné nádobě nebo přímo krabici s mlékem. Proto vždy ví, zda máte například dostatek mléka na dvě cappuccina. Kávovar zvládne připravit 7500 šálků za rok, tedy přibližně 20 káv denně.

SPOTŘEBIČE NA MÍRU

Gaggenau je modulární značka, umožňuje tedy kombinovat různé varianty spotřebičů. Stačí si ujasnit, co potřebujete, a pak je to proces stejný, jako když si konfigurujete automobil. Jaký design a jaké funkce například u varných desek? Pro zákazníky, kteří preferují plyn, jsou v nabídce desky s klasickými hořáky - lze je však kombinovat s indukcí nebo s dalšími spotřebiči, jako je například lávový gril. Ovládací prvky mohou být díky speciálním kabelům umístěny kdekoli.

Odsávání je dnes téměř stejně důležité jako samotný proces vaření. Nikdo už netouží cítit rybu ještě na druhý den, obzvlášť pokud máte kuchyni propojenou s obývacím prostorem. Výběr odsávání však probíhá trochu jinak. V Gaggenau existuje speciální laboratoř, které stačí zadat parametry, a odborníci vypočítají řešení na míru, tedy způsob odsávání či vedení potrubí s ohledem na velikost odsávaného prostoru. Odsávání pak vůbec nemusíte slyšet.

NOVÉ TECHNOLOGIE

Dnes už vám chytrý telefon téměř i uvaří. Pokud si jídlo předpřipravíte, můžete troubu zapnout přes mobil po cestě domů a po příchodu rovnou večeřet. Najednou se stáváte mnohem svobodnější v tom, jak si rozvrhnete svůj čas. V telefonu se můžete inspirovat recepty nebo sledovat praktické tipy a videonávody. Že vás to zajímá? Vyzkoušejte si kurzy vaření v Brand Experience Center v pražských Jinonicích - vlastní zážitek je vždy voňavější než teorie. www.spotrebicegaggenau.cz. •

CIF24

VÝROBA JE PREVAŽNE INDIVIDUÁLNI. PŘEVLÁDÁ RUČNÍ VÝROBA A KAŽDÝ KUS SE KONTROLUJE. ČAS, KTERÝ JE VĚNOVÁN VÝROBKU, JE HODNOTOU, KTERÁ DOTVÁŘÍ VÝJIMEČNOST ZNAČKY GAGGENAU.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).