Menu Zavřít

Příliš chabé úsilí. V boji se změnou klimatu je Česko v EU až na dvacátém místě

18. 6. 2018
Autor: Archiv MF

V boji s klimatickými změnami si Česko podle organizace Climate Action Network (CAN) nevede ve srovnání z dalšími státy Evropské unie příliš dobře. Z osmadvaceti členských zemí se umístilo v žebříčku až na dvacátém místě. Nejlépe bojují podle CAN se změnami klimatu ve Švédsku, Portugalsku a Francii, nejhůře v Polsku.

Česko na žebříčku organizace CAN, která seřadila země mimo jiné podle toho, jak se jim daří plnit klimatické cíle pro rok 2020, umístilo na dvacátém místě s 33 procenty splněných kritérií. Jeho úsilí v boji se změnami klimatu je podle ekologů „chabé“.

Lépe než Česko dopadlo ze zemí střední a východní Evropy v hodnocení Slovensko (34 procent), které se umístilo na osmnáctém místě, ale například i Slovinsko (34 procent), Lotyšsko (41 procent) a Litva (42 procent). Chorvatsko je v žebříčku dokonce deváté (43 procent).


Přečtěte si:

Češi odpad třídí zodpovědně, často ale zbytečně

Znečištěná pláž plasty v Indii, ilustrační foto


Nejhůře podle CAN s klimatickou změnou bojuje Polsko (16 procent), těsně nad ním se umístily Bulharsko, Estonsko a Irsko (26, 24 a 21 procent). Nejlépe naopak klimatické cíle pro rok 2020 plní Švédsko, Portugalsko a Francie (77, 66 a 65 procent).

Česko je podle CAN na rozdíl od některých jiných zemí na dobré cestě k dosažení svých klimatických a energetických cílů pro rok 2020. Krokem správným směrem je především snaha snížit emise skleníkových plynů i spotřebu lignitu. Zpráva vyzdvihuje rovněž dlouhodobou podporu, jakou Česko poskytuje energeticky úsporným opatřením na budovách. Kritika na Česko míří především kvůli absenci plánů na opuštění spalování uhlí.

ebf - tip - debata

„Země si musejí naléhavě v žebříčku polepšit a to tak, že se přihlásí ke slovu ambicióznější klimatickou a energetickou politikou a cíli a budou jednat, doma i na evropské úrovni,“ uvedl ředitel organizace CAN pro Evropu Wendel Trio.

Dále čtěte:

Důsledek růstu ocelářského průmyslu: uhlíkové emise v EU loni poprvé za sedm let stouply

Přidejte v ochraně ovzduší, nebo půjdete k soudu, vzkazuje Brusel zemím unie

Whiskey znečišťuje životní prostředí. S regulacemi bojuje i Jack Daniel‘s


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).