Menu Zavřít

Příliš mnoho pozornosti. Ruský velvyslanec Kisljak v USA skončil

23. 7. 2017
Autor: Profimedia.cz

Ruský velvyslanec ve Washingtonu Sergej Kisljak, jehož jméno se v posledních měsících stále znovu objevovalo v souvislosti s aférami kolem prezidenta Donalda Trumpa, skončil v sobotu své diplomatické působení ve Spojených státech. Oznámila to sama ruská ambasáda ve Washingtonu. Jméno Kisljakova nástupce zatím není známo, jako chargé d'affaires bude podle sdělení zastupitelského úřadu působit prozatím Denis Gončar.

Jako o novém zástupci Ruska ve Spojených státech se od doby, kdy se objevily spekulace o Kisljakově odchodu, hovoří o přívrženci tvrdé linie ve vztazích k USA Anatoliji Antonovovi. Antonov v současnosti zastává post náměstka ministra zahraničí, ale až do loňského prosince býval dlouhé roky náměstkem ministra obrany.

Šestašedesátiletý Kisljak se ocitl v centru pozornosti poté, co se jeho jméno objevilo v souvislosti s aférou kolem údajného ruského vměšování do amerických prezidentských voleb. Poprvé o jeho stycích s lidmi kolem Trumpa média informovala po rezignaci prezidentova poradce pro národní bezpečnost Michaela Flynna. Ukázalo se, že Flynn o svých rozhovorech s ruským velvyslancem lhal.

Kvůli údajným zatajeným schůzkám s Kisljakem se do problémů dostal také ministr spravedlnosti Jeff Sessions. Rovněž přes Kisljaka prý Trumpův zeť a poradce Jared Kushner domlouval zřízení tajného komunikačního kanálu s Kremlem.

Kisljak byl ruským velvyslancem ve Spojených státech od roku 2008.

MMF24

K tématu čtěte více:

Sessions pod palbou. O kontaktech s Rusy ministr nejspíš lhal

Advokátka Veselnická je ochotna vypovídat v Senátu USA

Trumpův syn zveřejnil maily k angažovanosti Rusů v amerických volbách

Trump: Obama věděl o ruském vměšování do voleb

Trump: Sessions se zachoval nečestně. Měl jsem si vybrat někoho jiného

 Donald Trump


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).