Berounský Blackdog dorazil do Prahy se zbrusu novým konceptem latinskoamerických a jihoamerických tapas. Měli se radši držet burgerů
Blackdog Cantina na Palackého náměstí je v provozu asi měsíc a půl. První hosty měla zajištěné dávno před otevřením, protože každý správný foodie se v posledních pár letech vypravil alespoň jednou do Berouna, aby ochutnal všude opěvované burgery, které v tamějším Blackdogu připravují. V době, kdy v každé pražské čtvrti ještě nebylo nejméně deset burgerových bister, působil Blackdog v centru Berouna jako zjevení. Zpráva o otevření pražské pobočky se rychle rozletěla po sociálních sítích a zahájení jejího provozu bylo dlouho dopředu očekávané.
První hosty pražské Blackdog Cantiny čekalo začátkem května pořádné překvapení, když zjistili, že burgery nebudou základem nabídky podniku, ale spíše jen jejím doplňkem. Blackdog Cantina se soustředí na jiho- a latinskoamerickou kuchyni s přesahem do kuchyně španělské. Kromě pár větších jídel tvoří večerní nabídku podniku teplé a studené tapas, tedy menší porce jídel ideální ke sdílení s ostatními. Nejlepší je objednat od všeho trochu, k tomu něco dobrého k pití a užít si večer. V našem případě přišel první zádrhel už s pitím. I přesto, že nápojový lístek nabízí piva ze středních a menších pivovarů a pivní speciály „Volba sládků“, v den naší návštěvy se točila pouze plzeň, na což obsluha ani neupozornila.
Objednali jsme si velkou část nabídky teplých tapas a BlackDog Chipotle burger. Na jídlo jsme čekali rovných 50 minut. I to bych v plném podniku dovedla pochopit, kdyby nás na to obsluha při přijímání objednávky upozornila, nebo se alespoň omluvila v průběhu dlouhého čekání. Nic z toho se ale nestalo.
Ze všech jídel, která jsme ten večer ochutnali, bych za opravdu povedené označila jen ceviche z lososovitého pstruha z dobříšských sádek s batáty, praženými kukuřičnými zrny a nakládanou cibulí. Chuť i provedení byly bezchybné a tenhle pokrm vám rozhodně doporučuji. Na opačné straně stojí nejdražší položka z teplých tapas – Adobo marinovaná vepřová panenka se zeleninovým konkase, quinoou a koriandrovou smetanou. Miniaturní porce suchého masa, jehož gramáž si ani netroufám odhadovat, byla posazena na „salátku“ z quinoy s trochou rajčat a větším než malým množstvím limetové šťávy a s opravdu výraznou smetanově-koriandrovou omáčkou a krájenými černými olivami. Chutě se navzájem tloukly a vysušenému masu to stejně nepomohlo: 165 korun rozhodně dovedu utratit lépe.
Tradičně fajn byl burger, dobře propečený i ochucený. Přílohové „papas bravas“ místo hranolků mi ale pár dní po návratu z Barcelony přišly jako špatný vtip. Nekřupavé americké brambory zalité lehce pikantní paprikovou omáčkou neměly s těmi podávanými ve Španělsku pomalu v každém tapas baru společného téměř nic.
A tak bych mohla pokračovat. Tatarák byl neuvěřitelně přechucený, kachní prsa vysušená, raw dort měl nahoře tak tvrdou vrstvu čokolády, že téměř nešel jíst. O dost lepší mi přišly obědy, hovězí enchiladu s paprikovou salsou bych si s chutí dala znovu. I když i na ni jsem čekala poměrně dlouho.
Zkrátka, nápad určitě dobrý, provedení zatím hodně pokulhává.
Blackdog Cantina
Gorazdova 1 Praha 2 tel.: 735 750 050 e-mail: rezervace_praha@blackdogs.cz http://www.blackdogs.cz/
O autorovi| Klára Donathová, spolupracovnice redakce