Menu Zavřít

Příliš velké na to, aby padly

11. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Ekonomové se dohadují, která další odvětví v USA dostanou státní podporu

Bankéři nadšeni, ekonomové skeptičtí. Takové jsou reakce na rozhodnutí americké vlády převzít kontrolu nad dlouhodobě ztrátovými a zadluženými hypotečním agenturami Freddie Mac a Fannie Mae. Šéfové centrálních bank opatření vesměs přivítali. Kladně reagovaly i všechny světové burzy. Ekonomové ale poukazují na zvýšení státního dluhu. Obávají se též, že brzy přibudou další odvětví, která se budou dožadovat státní podpory. Jsou přece tak velcí, že by jejich krach způsobil ještě větší škody než nesystémový zásah vlády.
Freddie Mac a Fannie Mae obstaraly v USA dohromady hypoteční úvěry zhruba za 5,2 bilionu dolarů, tedy téměř polovinu celkového objemu hypoték v zemi. Agentury se potýkají s krizí na hypotečním trhu a jejich ztráty se za poslední rok vyšplhaly téměř na 14 miliard dolarů, což odpovídá přibližně 245 miliardám korun. Obě agentury fungují tak, že od bank vykupují hypotéky, a ty pak mění na jiné investiční nástroje, jež nabízejí investorům v USA i v zahraničí. Je tedy zřejmé, že pokud by instituce měly ještě větší problémy, hrozila by destabilizace v globálním měřítku. To je i hlavní argument vlády, která odráží kritiku za to, že nenechá agentury normálně zbankrotovat, pokud mají soukromé investory. Dle vládního plánu přejdou oba podniky pod správu Federální agentury pro financování bydlení (FHFA), dokud se je nepodaří stabilizovat. Ministerstvo financí v nich navíc získá majetkový podíl.

Burzy v plusu Guvernér americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke rozhodnutí vlády podpořil. „Tyto nezbytné kroky pomohou posílit americký trh s bydlením a podpoří stabilitu našich finančních trhů,“ prohlásil. Podobně reagovali také šéfové centrálních bank. „Bylo to velmi důležité rozhodnutí, vítané rozhodnutí,“ dodal prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet. Stejně hovoří zástupci Japonska a Číny, podle nichž Bílý dům udělal krok ke stabilizaci celé globální ekonomiky. Pozitivně reagovaly i kapitálové a finanční trhy. Všechny světové burzy výrazně posílily a dolar se vyšplhal na roční maximum vůči koši ostatních klíčových měn.
„Pro finanční trhy je to v krátkém období pravděpodobně dobrý krok,“ řekl analytik Peter Kenny ze společnosti Knight Equity Markets. „Zjevně to pomůže sektoru bydlení,“ upozornil investiční ředitel firmy Advisors Capital Management Charles Lieberman. Mezi analytiky a investory jsou ale takovéto názory ojedinělé. Analytici převzetí hypotečních bank nevítají s velkým nadšením. Někteří z nich upozornili, že samotná struktura agentur je jednou z hlavních příčin nynějších problémů na finančních trzích v USA i jinde ve světě. Poukazují také na to, že se ztrátám nevyhnou investoři, kteří vlastní cenné papíry obou agentur. Tomu nasvědčuje i vývoj na newyorské burze po zveřejnění vládního rozhodnutí. Zatímco všechny velké banky rostly a připsaly si pět až sedm procent, akcie Fannie Mae klesly o více než 81 procent a Freddie Mac o 75 procent.

Jako v Číně S nejostřejší kritikou vystoupil známý americký investor Jim Rogers, který vede společnost Rogers Holdings. Prohlásil, že USA jsou svým rozhodnutím komunističtější než Čína. Rogers se do ostrých výpadů proti vládě pustil v rozhovoru pro televizní stanici CNBC Europe. „Jejich forma socialismu je pouze pro bohaté. Oni zachraňují finanční instituce,“ řekl Rogers k rozhodnutí americké vlády převzít agentury. Z dlouhodobého hlediska podle něj není tento krok rozumný a jsou v něm skrytá rizika. „Je to šílené, naprostý nesmysl. Za jediný víkend více než zdvojnásobili státní dluh kvůli hrstce podvodníků a nekompetentních lidí. Nejsem si úplně jist, proč bych měl já nebo někdo jiný za to platit,“ konstatoval investor.
Převzetím agentur drží daňoví poplatníci ve Spojených státech podstatnou část hypotečního trhu. Americký tisk upozorňuje, že vlastnictví může znamenat enormní nárůst státního dluhu, a to až na 15 bilionů dolarů ze současných méně než deseti bilionů. A to tehdy, pokud se nebude trh vyvíjet tak, jak kabinet předpokládá. Když se podaří postupovat podle plánu, zlevní a dále se zpřístupní úvěry na bydlení. Měl by se snížit počet zabavených nemovitostí a zastavit pád cen rezidenčních objektů. Jaký vývoj nastane, dnes zatím odhadovat nelze. Převzetí hypotečních agentur, jež je jedním z nejagresivnějších intervenčních opatření americké vlády v poslední dekádě, přesouvá řešení hypotečního problému na kabinet, který sestaví až vítěz podzimních prezidentských voleb. Současní politici se snaží zdůvodnit své rozhodnutí a minimalizovat riziko pro daňové poplatníky.

MMF24

Další NA řadě auta? Státní podpora pro hypoteční agentury následuje poté, co vláda sponzorovala prodej investiční banky Bear Stearns. Tu v březnu letošního roku získal JPMorgan Chase. Transakci zaštítila americká centrální banka Fed, která souhlasila, že poskytne zhruba 30 miliard dolarů na zvláštní garance pro případné ztráty. Ekonomové upozorňují, že bankovním sektorem nemusejí aktivity vlády skončit. Další odvětví se mohou postavit do řady na státní pomoc. Například automobilový průmysl. Politici totiž připustili, že pokud by nastal nějaký krach, znamenalo by to pro ekonomiku větší problémy než morální hazard vyplývající ze státního zásahu. Privátní sektor tak může v budoucnu ještě více riskovat a počítat s tím, že pokud nastanou skutečně vážné problémy, bude stát připraven ho podržet. „Fannie Mae a Freddie Mac jsou speciálními případy, je tu ale ještě další otázka,” uvádí pro New York Times Jonathan Koppell, ředitel Millstein Center for Corporate Governance and Performance na Yale University. „Žijeme v tržní ekonomice či nikoliv? Pokud ano, potom to znamená, že společnosti mohou zbankrotovat. Pokud přistoupíme na to, že firmy zbankrotovat nemohou, protože jsou příliš velké, nebo že by dopady byly příliš rozsáhlé, potom jde o něco jiného.” Pokud bude Washington častěji zasahovat a zdůvodní to tím, že jde o příliš velké firmy na to, aby je nechal zkrachovat, potom by dle Koppella neměli regulátoři umožňovat, aby vznikaly další megaspolečnosti.

Box:
Fannie a Fredie Starší z obou agentur je Fannie Mae, plným názvem Federal National Mortgage Association. Vznikla už v roce 1938. Vláda prezidenta Franklina Roosevelta ji tehdy založila jako odpověď na problémy, v nichž se po Velké hospodářské krizi ocitla řada bank. V roce 1968 již agentura nabyla obřích rozměrů a znamenala zátěž pro státní rozpočet. Prezident Lyndon Johnson se ji rozhodl vyčlenit ze státních financí a přeměnit ji na veřejně obchodovanou společnost. Za další dva roky byla založena Freddie Mac.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).