Menu Zavřít

Případ Greenová: Romeo, Julie a džihád

3. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

Československá rodačka ve službách FBI utekla do Sýrie, aby se provdala za teroristu z Islámského státu. Odseděla si dva roky.

Když jde o to, jak si zařídit dobrodružný život, ví Daniela Greeneová, jak na to. Překladatelka němčiny se dostala na první stránky novin poté, co americká zpravodajská televize CNN náhodou narazila na dokumenty o jejím příběhu, v němž nechybí láska, zrada, trest i (jistá dávka) odpuštění.

Tomu všemu předcházel osmatřicet let dlouhý příběh. Greeneová se narodila v Československu, ale její rodina ještě před rokem 1989 zemi opustila a odstěhovala se do Německa. Prameny neuvádějí, jestli šlo o emigraci, ani místo jejího rodiště nebo dívčí jméno.

V Německu Daniela vyrostla - opět není známo kde (možná i proto, že některé informace nechal soud utajené z důvodů, o kterých ještě bude řeč). Dále je známo, že odjela do USA a studovala na Cameron Unversity v Oklahomě, kde získala bakalářský titul. Později připojila magisterský titul z Clemson University, kde studovala historii. Někdy v té době se také provdala za amerického vojáka jménem Greene.

Překladatelka pro FBI

Její příběh začal nabírat obrátky v roce 2011, kdy začala pracovat pro FBI coby překladatelka z němčiny. Získala bezpečnostní prověrku „vysokého stupně“, a ačkoli byla jen externí spolupracovnicí úřadu, začala se podílet na aktivním vyšetřování lidí podezřelých z terorismu.

Pak, někdy mezi lety 2011 a 2014, se její životní příběh propletl s příběhem německého teroristy jménem Denis Cuspert. Dnes dvaačtyřicetiletý berlínský rodák ghanského původu se původně podílel na destrukci západní společnosti tím, že se věnoval rapu pod pseudonymem Deso Dogg. V roce 2010 s rapováním přestal a konvertoval k islámu, pročež přijal jméno Abou Maleek, takto uvedené v německém pasu.


Assangovi hrozí v USA nová obvinění

Julian Assange


V roce 2012 opustil Německo a vydal se do Egypta a později do Sýrie, kde bojoval na straně organizace Islámského státu v Iráku, předchůdce dnešního Islámského státu, to už pod jménem Abú Talhá al-Almání.

Někdy mezi lety 2012 a 2014 dostala Greeneová, již mezitím rozvedená, v FBI Cusperta na starost. Z jeho internetových aktivit, především ze dvou účtů na Skypu, získala řadu informací, které předpisově odevzdala.

Svatba naslepo?

A pak, v červnu roku 2014, oznámila zaměstnavateli, že si bere dovolenou z osobních důvodů. Ty popsala jako návštěvu rodiny v Německu. Namísto do Německa však odletěla do Istanbulu (pořídila si jednosměrnou letenku); tam kontaktovala Cuspertova člověka, který jí pomohl přejít hranice do Sýrie, kde se za Cusperta provdala. Ze zpráv přitom vysvítá, že jej nikdy předtím osobně neviděla.

Během několika dnů se jí však rozhodnutí rozleželo. Odeslala ze Sýrie několik emailů, v nichž o sobě tvrdí, že „v tom tentokrát nadělala dost paseku“ a že by nejraději od manžela odešla a vrátila se domů.

Za normálních okolností by měla smůlu. Greeneové se však (způsobem, jenž zůstal veřejnosti utajen) podařilo dostat zpět na Západ. Vzdala se americkým úřadům, učinila plné doznání a vůbec vzorově spolupracovala. Proto také dostala pouze dva roky vězení, ačkoli směrnice za její provinění ukládají dolní hranici sazby 46 měsíců.

Experti nad jejím případem kroutí hlavou. „Aby se dostala do centra organizace Islámského státu jako žena, Američanka a zaměstnankyně FBI a podařilo se jí jen tak vrátit, je neslýchané,“ řekl John Kirby, bývalý úředník amerického ministerstva zahraničí listu Washington Times.

MMF24

Dále čtěte:

Ruská rozvědka chtěla podle FBI loni proniknout do Trumpova štábu

Ruská špiónská loď šla ke dnu. Srazila se s jiným plavidlem

 Ruská výzvědná loď Liman


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).