Menu Zavřít

PŘÍPRAVA NA UNIPETROL

29. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Agrofert

PRAHA – Holding Agrofert zahájil rozsáhlou propagační kampaň. O výsledcích, záměrech a celkové finanční situaci informoval 11. července novináře. Před nimi ovšem podrob–nou prezentaci připravil rovněž pro bankéře a pro analytiky. Šéf a spolumajitel holdingu Andrej Babiš znovu zopakoval, že se Agrofert chce zúčastnit privatizace Unipetrolu. Zájem má jen o jeho petroche–mickou část. Za cennou pro doplnění výrobkového portfolia považuje hlavně Chemopetrol.

Do soutěže o Unipetrol proto chce jít s partnerem, kterého hledá mezi strategickými firmami nebo případně v bankovních kruzích.

Výběrové řízení na státní podíl v Unipetrolu má být vyhlášeno do konce tohoto měsíce. Skupina Agrofert, jež se kromě chemie angažuje také v zemědělství a potravinářství, zaujímá nyní v žebříčku českých firem osmé místo podle obratu a třetí co do objemu exportu. Vloni měla v konsolidaci téměř třicetimiliardový obrat a čistý zisk 2,42 miliardy korun. Základ skupiny vznikl před osmi lety kolem obchodu s hnojivy a pesticidy, v posled–ních třech letech se však expanze zaměřila hlavně na chemii. Holding má nyní kromě mateřské přes padesát dceřiných společností.

MMF24

Agrofert chystá vydat emisi obligací za 200 milionů eur. Prostředky by měly sloužit k expanzi firmy. Podmínkou pro vydání obligací bude rating od renomované agentury Moody s. Známku by měl Agrofert dostat v polovině září. Emisi by pak vydala jedna z pěti předních světových investičních bank.

Poloviční podíl v Agrofertu má švýcarská finanční skupina Ost Finanz und Investment AG, Babiš drží 35 procent, deset patří s. r. o. Agroter a pět procent má Ameropa AG.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).