Menu Zavřít

PŘÍPRAVA NA UNIPETROL

29. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Agrofert

PRAHA – Holding Agrofert zahájil rozsáhlou propagační kampaň. O výsledcích, záměrech a celkové finanční situaci informoval 11. července novináře. Před nimi ovšem podrob–nou prezentaci připravil rovněž pro bankéře a pro analytiky. Šéf a spolumajitel holdingu Andrej Babiš znovu zopakoval, že se Agrofert chce zúčastnit privatizace Unipetrolu. Zájem má jen o jeho petroche–mickou část. Za cennou pro doplnění výrobkového portfolia považuje hlavně Chemopetrol.

Do soutěže o Unipetrol proto chce jít s partnerem, kterého hledá mezi strategickými firmami nebo případně v bankovních kruzích.

Výběrové řízení na státní podíl v Unipetrolu má být vyhlášeno do konce tohoto měsíce. Skupina Agrofert, jež se kromě chemie angažuje také v zemědělství a potravinářství, zaujímá nyní v žebříčku českých firem osmé místo podle obratu a třetí co do objemu exportu. Vloni měla v konsolidaci téměř třicetimiliardový obrat a čistý zisk 2,42 miliardy korun. Základ skupiny vznikl před osmi lety kolem obchodu s hnojivy a pesticidy, v posled–ních třech letech se však expanze zaměřila hlavně na chemii. Holding má nyní kromě mateřské přes padesát dceřiných společností.

ebf - tip - debata

Agrofert chystá vydat emisi obligací za 200 milionů eur. Prostředky by měly sloužit k expanzi firmy. Podmínkou pro vydání obligací bude rating od renomované agentury Moody s. Známku by měl Agrofert dostat v polovině září. Emisi by pak vydala jedna z pěti předních světových investičních bank.

Poloviční podíl v Agrofertu má švýcarská finanční skupina Ost Finanz und Investment AG, Babiš drží 35 procent, deset patří s. r. o. Agroter a pět procent má Ameropa AG.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).