Menu Zavřít

Příprava na volby: statistici se opevňují proti hackerům

10. 1. 2018
Autor: Profimedia.cz

Výpadek trvající dvě a půl hodiny, který znepřístupnil weby Českého statistického úřadu během podzimních sněmovních voleb, by se při výběru prezidenta neměl opakovat. Statistici prý posílili svou obranu.

„Ačkoliv útokem nebyly zasaženy servery ani naše weby a zpracování výsledků voleb proběhlo zcela standardně, vnímáme riziko, které takovýto incident může znamenat pro naši dobrou pověst,“ prohlásila Petra Báčová, tisková mluvčí Českého statistického úřadu.

Během loňského říjnového volebního víkendu došlo k takzvanému DDoS útoku mířícímu na komunikační sítě společnosti O2. Stovky tisíc počítačů se v jeden okamžik přihlásí na konkrétní server, který takový nával nezvládne a „spadne“. Weby volby.cz a volbyhned.cz, kde statistici zveřejňují průběžné výsledky voleb, proto v sobotu 21. října 2017 odpoledne 150 minut nefungovaly.


EU se rozpadne dřív, než z ní Česko vystoupí. Topolánek debatoval s Drahošem a Fischerem

A protože Český statistický úřad tuší, že první (12. a 13. ledna) a druhé (26. a 27. ledna) kolo prezidentských voleb bude pro takové útočníky opět lákavým soustem, společně s Národním úřadem pro kybernetickou bezpečnost hledá vhodnou obranu. V posledních dnech provedli několik zátěžových a bezpečnostních testů. Dopadly prý dobře.


Koho máte volit? Zjistěte na volební kalkulačce


„Přijali jsme další bezpečnostní opatření. Ze zřejmých důvodů však nemohu být konkrétní. Nicméně i nadále spolupracujeme se špičkovými IT experty,“ řekla Euru Petra Báčová.

KL24

Mezitím policie stále prověřuje říjnový útok. O tom, kolik času ještě budou vyšetřovatelé potřebovat, nechce Národní centrála proti organizovanému zločinu spekulovat.

Vše podstatné o prezidentských volbách čtěte v rubrice Prezidentské volby 2018

Prezidentské volby 2018: kdo kandiduje

Inaugurace Miloše Zemana


  • Našli jste v článku chybu?