Menu Zavřít

Připravte si mobily a internet

9. 4. 2010
Autor: Euro.cz

Reality

Na český trh vstupuje nejstarší realitní síť na světě s více než stoletou historií – Coldwell Banker. „S Američany, kteří se netajili tím, že je o licenci více zájemců, jsem začal vyjednávat v květnu minulého roku. Teprve 23. prosince jsem podepsal smlouvu,“ říká Petr Král, prezident a majitel master franšízy Coldwell Banker pro Českou republiku. Centrála Coldwell Banker bude v Praze otevřena na prvního máje a během května začne fungovat také první realitní kancelář. Již dnes zvažuje Král koupi master franšízy i pro další region.

Konkurence přišla dřív V porovnání s konkurenčními realitními řetězci, jakými jsou RE/MAX, ERA či Century 21, expanduje Coldwell Banker na český trh později. „Společnost nejprve provádí podrobnou analýzu realitního trhu, rozšiřuje se až v době, kdy je přesvědčena, že je trh pro ni zajímavý a je schopna na něm obstát,“ vysvětluje Král. Coldwell Banker není světovou jedničkou v obchodování s realitami, ale je nejproduktivnější mezi síťovými realitními kancelářemi. „Díky propracovanému systému je jeden makléř Coldwell Banker schopen obsluhovat více klientů a produkovat daleko větší podíl na celkovém obratu než u konkurence,“ tvrdí Král.
Coldwell Banker propojuje realitní byznys s moderními technologiemi. Nabízí mimo jiné nemovitosti prostřednictvím videoprezentací. V USA již dva roky informuje o realitních transakcích a pohybech cen přes specializovanou stránku v iPhonu. Jako první realitní řetězec umožňuje nahrát aktuální nabídku nemovitostí do GPS navigace. Všechny tyto služby chce Coldwell Banker spustit také v Česku. Potenciální kupci budou moci vyhledávat objekty přes Facebook, iPhone i další mobilní telefony. „Chceme prezentovat reality i přes další média. Američané nás v tom maximálně podporují,“ říká Král s tím, že mateřská společnost má uzavřené korporátní smlouvy například s YouTube.
Dle odhadů se v Česku stále čtyřicet procent obchodů uzavírá bez pomoci realitních kanceláří. Těch zde působí několik tisíc. V současné době probíhá na českém realitním trhu konsolidace. Menší společnosti se začleňují do franšízových sítí, některé kvůli krizi zanikly. I když odborníci tvrdí, že se podmínky na trhu zlepšují, stále si například firmy mezi sebou kradou inzeráty a nabídka identické nemovitosti se objevuje vícekrát. To je ostatně jedním z důvodů, proč v nedávné době realitní kanceláře RE/MAX, M&M reality a STING přerušily spolupráci s největším realitním serverem Sreality.cz, jehož provozovatel tomuto nedokáže zabránit. Coldwell Banker nicméně bude s tímto portálem spolupracovat. Vyhledávání nemovitostí prostřednictvím internetu je mezi klienty realitních kanceláří stále populárnější. „Odhaduji, že zhruba osmdesát procent zákazníků dává přednost internetu před tištěnou podobou inzerátů,“ tvrdí Král.

EBF24

Rezidenční i komerční licence Majitel master franšízy Coldwell Banker pro ČR vlastní licenci jak pro rezidenční, tak pro komerční nemovitosti. „Nedokážu si představit, že by na českém trhu byly dva subjekty Coldwell Banker,“ vysvětluje Král. Podnikání s komerčními realitami chce začít rozvíjet nejpozději na začátku příštího roku. Petr Král, který v realitách působí od roku 1994, nehodlá komerční licenci prodat do třetích rukou a s komerčními objekty bude obchodovat sám. Pro rezidenční trh má Coldwell Banker vypracovaný podnikatelský plán na pět let. Do konce letošního roku chce firma prodat patnáct licencí, během pěti let plánuje toto číslo zvýšit na stovku. „Nehodláme více expandovat, budeme udělovat určitou exkluzivitu pro daný region. Udělali jsme si podrobnou analýzu trhu a v jednotlivých regionech není potřeba mít více poboček,“ vysvětluje Král. Zájemce o koupi franšízy dostane licenci na pět let, zaplatí jednorázovou částku pohybující se v řádu statisíců korun a poté odvádí určité procento z obratu dané kanceláře. V nabídce Coldwell Banker se objeví bydlení v novostavbách, takzvané secondhandové objekty, ti nejlepší makléři pak budou obchodovat exkluzivní nemovitosti v rámci systému Coldwell Banker Previews.

Box: Kdo je Coldwell Banker - Společnost patří do skupiny Realogy, jejíž součástí jsou například franšízové řetězce Century 21 či ERA.
- Firma byla založena v roce 1906 v San Francisku.
- Mimo USA působí více než 600 kanceláří rozmístěných ve 49 zemích a teritoriích.
- Zaměstnává na 97 tisíc makléřů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).