Menu Zavřít

Přípravy obnovy pokračují

28. 2. 2002
Autor: Euro.cz

Grébovka

PRAHA (em) - Rekonstrukce a obnova objektů v Havlíčkových sadech, včetně chátrající Gröbeho vily a zříceného dřevěného viničního altánu, by měla být zahájena ještě letos. Začne se tak naplňovat smlouva, kterou městská část Praha 2 podepsala vloni se společností Ceeli Institut, na nájem po dobu až padesáti let. Ceeli se díky ní stala nájemcem Gröbeho vily, Pavilonu a dolní Landhausky, přičemž se zavázala objekty na vlastní náklady zrekonstruovat.
Stavební řízení na opravu altánu ve vinici, který má být na základě havarijního výměru vypsaného před několika lety památkáři hlavního města opraven nejpozději do konce letošního roku, se má uskutečnit na jaře. Neprotáhne-li se, může být rekonstrukce altánu dokončena do vinobraní.
Firma Ceeli se zúčastnila výběrového řízení jako jediný uchazeč. Za areál se zavázala platit ročně 100 tisíc korun, dalších 200 milionů korun chce investovat do rekonstrukcí. Gröbeho vila, kterou komunistický režim přeměnil po sovětském vzoru na Dům pionýrů a mládeže, by měla být opravena do konce roku 2006. Nový nájemce v ní chce zřídit mezinárodní vzdělávací středisko pro právníky. S opravou grotty, tedy umělé jeskyně, v horní části parku se zatím nepočítá. Její obnova by přišla až na čtyřicet milionů korun.
Havlíčkovy sady vznikly v sedmdesátých letech devatenáctého století. V roce 1905 je koupilo hlavní město, o rok později byly zpřístupněny veřejnosti. Městská část Praha 2 je získala počátkem devadesátých let.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).