Překročíme Andy směrem na východ od Santiaga a dostáváme se na území státu, který se co do množství produkce řadí na čtvrté až páté místo na světě. Okolo třinácti milionů hektolitrů veškerého vypitého vína z více než dvou set tisíc hektarů, to je množství, kterým každoročně do celkové statistiky přispívá Argentina.
Pás vinařských oblastí se táhne – podobně jako v Chile – od severu k jihu při úpatí And. Ovšem po jejich východních úbočích. I když leží nedaleko od sebe, díky více než šest tisíc metrů vysoké hradbě horského řetězu jsou podmínky v obou zemích odlišné. Argentinské vinice nejsou ovlivňovány vlhce slaným dechem Pacifiku. Od nejsevernějšího regionu, Norte - s oblastmi Jujuy a Salta, s charakterem spíše vnitrozemským, se přes Occidiente, kde najdeme distrikty Catamarca a Riocha, a dále přes San Juan a Mendozu dostaneme až do Rio Negro na jihu argentinského vinorodého pruhu. Posledně jmenované Rio Negro se směrem na východ rozprostírá až k pobřeží Atlantiku. Nejvýchodnějším regionem Argentiny je nevelký Entre Rios, mezi nímž a podandským pásem leží zbývající dvě území, rozsáhlý Litoral a nevelká Cordoba, jež na své objevení teprve čeká.
Ještě než posoudíme konkrétního představitele oblasti, podívejme se krátce na historii a současné trendy argentinského vinařství. Přestože se v zemi réva pěstuje již od dob kolonizátorů, cílem produkce bylo vždy spíše množství - kvalita nebyla dominantní vlastností. Lehká, nepříliš výrazná fádní vína z místních modrých odrůd Criolla a Cereza nebo ze sort bílých, jako jsou Ungi Blanc či Muscat d´Hambourg, byla připravována pro vnitřní spotřebu. Mnoho hektolitrů těchto vín skončilo v palírnách jako surovina pro přípravu kořalek druhé garnitury, na jejíž spotřebu byla domácí klientela zaměřena především.
Teprve v posledních asi patnácti letech se orientace v argentinské vinařské produkci přivrací ke kvalitě. Jednak se pozvolna mění návyky spotřebitelů, jednak si sami vinaři uvědomili, jaké možnosti skýtá stále rostoucí zájem o jakostní vína ve světě. Proto se, obdobně jako u svých západních sousedů, zaměřili na zvýšení kvality. Ve výsadbách se prosadily známé a žádané odrůdy, došlo k mnohamilionovým investicím do technologií, objevili se význační enologové. Díky báječným podmínkám pokračují tyto trendy značnou rychlostí a již dnes se argentinská vína od známých producentů objevují na prvních místech nejrůznějších laických i odborných hodnocení. Mezi žádanými odrůdami se tak objevuje zejména tělnatý, mnohosložkový Malbec, vyzrálé Cabernety nebo zvláštní, od italského jmenovce zcela odlišné Nebbiolo.
My se s argentinskými víny seznámíme prostřednictvím Cabernetu Sauvignon z oblasti Mendoza, který se na našem trhu objevil díky novým aktivitám společnosti Karlovarská Becherovka. Za značkou Rio de Plata se skrývá temné, opalizující víno vysoké vyzrálosti. Typický učebnicový buket vás ovane nebývalou intenzitou, která se po delší době vystupňuje do ještě vyšších gradací. Černý rybíz, tmavé plody, lehká stopa po tabáku a možná až příliš výrazná – vzhledem k věku vína, jde o ročník ´96 – vůně hořčin. Chuť je potom touto výraznou přítomností hořčinek determinována více, než by se u pětiletého vína očekávalo. Čas už přece jen měl zapracovat, zaoblit hrany, nechat vyniknout i ostatním složkám a celý chuťový vjem vybalancovat do příjemně harmonického sledu všech komponent. Vínu jistě prospěje, když je otevřeme hodinu i více před konzumací, vydechne si a předvede se nám v nejlepší možné formě.