Ještě před týdnem si vinaři zoufali, že letos ledové víno vyrábět nebudou. Teď už vědí, že kdo nepodlehl malomyslnosti, ten sladkou specialitu s letošním letopočtem vylisuje.
Autor: Martin Siebert
Aby totiž mohli vinaři ledové víno z posledních hroznů na vinici vyrobit, musí teplota tři dny po sobě klesnout nejméně sedm stupňů pod nulu. A meteorologové hlásí v tomto týdnu teploty ještě nižší. Hrozny se v mrazu nejen sklízí, ale i lisují.
„Hrozny nesmí během lisování v žádném případě zcela rozmrznout. Část vody proto zůstává v bobulích nevylisována ve formě ledových krystalů. Ledová vína jsou díky tomu velmi plná, extraktivní, sladká a zároveň se řadí mezi nejvzácnější vinařské produkty. Tomu pak musí odpovídat i cena,“ vysvětlil Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra.
Stejně jako u vína slámového, při jehož výrobě se nechávají hrozny pro změnu schnout na slámě, je důležité dodržení předepsané cukernatosti.
„Inspektor nejprve ověřuje hrozny a jejich původ přímo na vinohradu a poté po vylisování hroznů změří jejich cukernatost. Ta by měla dosáhnout nejméně 27 stupňů,“ dodal Babisz.
Čekání na mrazy bylo letos obzvlášť napínavé. V září se zdálo, že po létě přijde rovnou zima, ale následoval dlouhý, teplý a vlhký podzim.
Více na Aktuálně.cz.