Menu Zavřít

PŘIZNANÉ DARY

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Německo

S kamennou tváří a monotónním hlasem přiznal minulé úterý bývalý kancléř Helmut Kohl existenci černých kont své až do loňska vládní CDU. V sále to zašumělo, exkancléř vyklidil pole a vysvětlování přenechal svému stranickému nástupci Wolfga ngu Schäublemu.

Skandál, který odstartovalo obvinění pokladníka Walthera Leislera Kiepa ze zatajení milionového daru a daňového úniku, propukl naplno. Kohl, který od začátku vyšetřování tvrdil, že on ani strana o žádných finančních injekcích nevěděli, podstoup il nejtěžší okamžik kariéry. „Jako předseda strany jsem považoval důvěrná jednání o zvláštních příspěvcích straně a přátelskou výpomoc na financování její práce za nezbytné. Proto je pro mě osobně naléhavé, abych za chyby převzal odpovědnost, řekl. A popřel, že by politická rozhodnutí za jeho éry byla jakkoli na prodej.

MMF24

Modla čestného kancléře -sjednotitele padla, nejasnosti zůstávají. Kromě zmíněného milionu jiná cifra nezazněla, údaje o dárcích a toku peněz jakbysmet. Separátními účty CDU se bude zabývat vyšetřovací výbor Bundestagu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).