Menu Zavřít

Příznivý trend. V Česku opět přibylo nových firem

2. 8. 2016
Autor: Anna Vacková, E15

Nových firem v Česku dál přibývá. V letošním pololetí se jich zaregistrovalo 13 731, což je meziročně o téměř dvě procenta více. V republice je tak na 441 tisíc společností.

Výrazný zájem o nové podnikání zaznamenala poradenská společnost Bisnode i v uplynulých dvou letech. Loňský počet nových firem dokonce překonal předkrizový rok 2007.

Analytička Bisnode Petra Štěpánová uvedla, že pokud by dosavadní letošní vývoj pokračoval i v dalším pololetí, pokoří letošní statistika rekordní rok 2015, kdy vzniklo 26 953 nových firem. Zájem o nové podnikání podle ní souvisí s příznivým vývojem české ekonomiky.

Ke konci června bylo podle údajů Bisnode mezi 440 910 firmami 25 703 akciových společností a 415 207 společností s ručením omezeným.

Téměř polovina firem založených v první polovině roku si zvolila jako sídlo Prahu. S ohledem na volbu adresy sídla skončily za Prahou Jihomoravský a Moravskoslezský kraj, naopak nejméně firem bylo zaregistrováno v Karlovarském kraji.

„Nejvíce firem dlouhodobě vzniká v okolí nejvýznamnějších metropolí jako Praha, Brno a Ostrava, kde je největší prostor pro nové podnikatelské příležitosti“ uvedla Štěpánová.

Přečtěte si také:

WT100

Česko má čtyři firmy na 100 obyvatel, Praha patnáct

V Česku nám budou chybět lidi, říká šéf Varroc Group

  • Našli jste v článku chybu?