Ve žhavých letních dnech, kterých, pohříchu, nebude již asi mnoho, dokončíme pouť okolo vod Balatonu. Navštívíme západní špici jezera, kterou obejdeme a dostaneme se do oblastí rozložených kol jeho jižního břehu. To představuje projít dnes regiony Balaton-melléke a Balatonboglár.
Prvně jmenovaná oblast se nenachází na vinařské mapě země dlouho. Dřívější území Zala bylo v roce 1999 přejmenováno na Balaton-melléke. Dnes ji reprezentuje 2186 hektarů vinohradů, které z většiny vyrůstají na slínovitých, sprašových půdách dna někdejšího Pannonského moře, krytých tenkou vrstvou úrodné hnědozemě. Vinařské trati jsou zde téměř jednoznačně osázeny bílými sortami. V podoblasti Szentgyörgyvár dominují Vlašský ryzlink, Sauvignon a Chardonnay, ta část, která se nazývá Csáford, rodí báječný Szürkebarát, odrůdově čistý Pinot blanc a zatím stopově se ve výsadbách objevují odrůdy modré: Kékoportó, Kékfrankos nebo Merlot. Třetí z podoblastí, Muravidék, nabízí vína z hroznů Leányka – u nás známých jako Dívčí hrozen, zřídka se objevující Cserszegi fûszeres (domácí sorta s kořenitým výrazem) a výrazný Rieslingszilváni – my jsme uvykli názvu Müller-Thurgau.
Tato mladá oblast se zatím bez většího ohlasu prodírá mezi ty vyhlášené. Z těch, kterým se již dostává pozornosti konzumentské obce je to uhlazené cuvée Bussay, scelené z odrůd Tramín a Semillon ve sklepě Dr. Bussay László Pincéje. U firmy Németh Borház KFT stojí za pozornost harmonické Cserszegtomaji Chardonnay ´00 Barrique a Veres János Pincéje nabízí ojedinělou raritu. Z odrůdy Pintes, považované za již neexistující, připravuje zvláštní víno obsažného těla s vysokým obsahem kyselin.
Balatonboglár nebo Dél-Balaton, chcete-li, to jsou vinice, rozestřené podél jižního břehu jezera, které se na severním okraji téměř koupou v jeho vodách, na jihu potom šplhají po severních úbočích Somogy. Jejich celková plocha činí 2600 ha a díky své poloze a ojediněle výhodnému klimatu jsou velice příznivými polohami a optimálním klimatem pro pěstování révy předurčeny. Převážně jílovito-písčité podloží v rovinách se na stráních mění v půdy kamenité. I tato oblast je doménou pro vína bílá, z pěstovaných odrůd je zde nejvíce vidět ryzlinky, Chardonnay, Sauvignon či Tramín a jako raritu v Maďarsku téměř ojedinělou poměrně rozsáhlé rozlohy osázené sortou Semillon. Modré odrůdy jsou zde zastoupeny jen nemnoho a slouží převážně k přípravě vín růžových.
Z vín, která se těší zájmu, jmenujme za všechna Sauvignon Blanc 2000 Szőlősgyörök z produkce firmy Légli Ottó Szőlőgazdaság és Bortermelő KFT. O přízeň se stále úspěšněji hlásí i Királyleányka 2000 Szőlőskislak stejného producenta, dále pak, trochu kontraproduktivně k tomu, co bylo řečeno o modrých odrůdách, také Cabernet Sauvignon ´99 – barrique, který ve svém sklepě školí Konyári János.
K ochutnání jsem pro dnešek získal Hungarian Muscatel ´01, Boranal KFT, Kiskőrös je víno barvy vyzrálého žitného lánu, s kytkou plnou muškátové vůně, pod kterou se prosazuje dlouhý sladký tón – je připraveno jako polosladké. V chuti potom ony sladké tóny dostanou vrch, není to však taková trochu vulgární tíž řepného cukru, na jakou jsme z minula zvyklí, nýbrž ryzí hroznovitě-cukerné prvky, které se zmocnily chuti natolik, že zaniká i samotná výrazná muškátová stopa. Víno, svěží a s tradičně pro odrůdu nižším podílem kyselin, dobře zaplní mezeru v nabídce na trhu, která je pro milovníky sladkých vín stále ještě nepříliš obsažná.