Ve zdejší kuchyni vládne mistr obdařený magickými schopnostmi
Za poměrně strohým, 30. léta prozrazujícím průčelím v sousedství lucemburské ambasády na malostranském Tržišti se skrývají prostory před dvěma lety otevřeného hotelu Aria. V bývalém dvoře, dnes pod skleněnou střechou, najdete restauraci Coda, jejíž interiér nese pečeť italských architektů Rocca Manoliho a Lorenza Carmelliniho, kteří se proslavili spoluprací s legendárním Giannim Versacem. Jídlo si tu můžete vychutnat přímo v hotelové lobby, v postranních zákoutích à la gentlemen´s club či v odděleném salonku. My jsme si k hodování zvolily strategickou pozici uprostřed haly, odkud jsme pohledem obsáhly bar s vyzývavě rudými anthuriemi, vodní nádržku s plastikou hrajícího si chlapce, červený salonek s převážně pánskou společností i zadní prostor s proutěnými sedacími soupravami, rozkládající se za obrovskou vázou zlatých lilií.
Obratem máme před sebou jídelní lístky vázané v hovězině, jejíž výrazný odér se nám stará o čichový doprovod při výběru pokrmů a ještě umocňuje maskulinní atmosféru, která nás obklopuje. Ze solidní nabídky jídel i nápojů volíme fenyklový krém, zprudka pečené mušle svatého Jakuba podávané na hlívě ústřičné a čekance, pečeného mečouna s ratatouille, pestem a tagliatelle a grilovaná kachní prsíčka s omáčkou z portského.
Fenyklová polévka k nám dorazila v nefalšovaném porcelánovém „lavórku“ a uchystala nám fantastický chuťový zážitek – jemný, pastelově zelený krém zakápnutý pernodem výtečně kontrastuje s křupavými proužečky slaniny a kousky celého chřestu a působí, jako by ji kuchař zušlechtil nejedním exotickým kořením. Číšník se však dušuje, že za vším se skrývá jen kapka alkoholu spolu s jmenovanými ingrediencemi. Začíná nám docházet, že ve zdejší kuchyni evidentně vládne mistr obdařený magickými schopnostmi.
Mušle svatého Jakuba jsou rovněž skvostné - jemné a šťavnaté. Na talíři spočívají na lahodné směsi z proužků hlívy a čekanky, jejíž lehounce nahořklá chuť je vítaným akcentem maličko nasládlé omáčky, v níž tušíme snad martini. Ulamujeme k nim kousky skvělého celozrnného černého chleba, upíjíme vína a jsme zvědavy, co nám přinese hlavní chod.
Růžová kachní prsíčka - obsluha se profesionálně zeptala, v jaké úpravě si je žádáme, což by se v podniku této úrovně mohlo zdát jako samozřejmost, leč naše zkušenost je bohužel jiná - se dokonale snoubí s pikantní omáčkou z portského. Doprovod jim obstarává bramborové pyré zapečené v listovém těstě, které je poněkud hutné, ale dojídat je koneckonců nemusíme. Zeleninovou přílohu představuje barevná směs grilovaných miniaturních kukuřičných klásků, cuket, karotek a rozkošných patizonků, ty však vzhledem k hořké chuti zalahodí spíš jen oku.
To si přijde na své i v případě pečeného mečouna, jehož je řádný špalík. Šťavnatá ryba je upravena bez použití koření, zato spočívá na chuťově výrazném, červenozeleném kopečku špenátových tagliatelle smíchaných s ratatouille, na jehož úpatí se rozlévají zelená jezírka omáčky pesto. Celá delikátní kompozice navíc vzdáleně evokuje italskou vlajku. Jsme navýsost spokojeny, avšak hodláme ještě otestovat svoji oblíbenou kategorii dezertů.
Sladkou tečku dnes volíme v podobě kompaktní (snad až příliš) čokoládové bábovičky, již kuchař zvlhčil zřejmě pomerančovým likérem a pokladl úhlednými měsíčky pomerančů. Dezert nás sice vysloveně nezklamal, ovšem naprosté nadšení z prvních chodů se již nedostavilo.
Při dobré kávě spokojeně konstatujeme, že chuťovou ani vizuální harmonii tentokrát téměř nic nenarušilo; obsluha plnila svou povinnost profesionálně, ale přitom nenuceně a s jiskrou v oku.Vyšší cenová skupina (účet zněl na celých 2 700 korun) odpovídá hotelovému prostředí v prestižní pražské lokalitě i nabízené kvalitě pokrmů. Nápoje, jmenovitě vína, jsou však poněkud předražené. Vzhledem k cenám se tento podnik patrně nestane místem vašich každodenních obědů, avšak chcete-li si dopřát něco skutečně mimořádného, neváhejte, neb vězte, že takhle si doma věru neuvaříte. Zdejší kuchař a alchymista v jedné osobě totiž dokáže onen v našich restauracích málo vídaný zázrak, kdy si vychutnáte každičké sousto a postupně budete přitom objevovat další a další valéry chutí, jež nebudete takřka schopni pojmenovat.
Value for Money: 9/10
+ špičková fenyklová polévka a roztomile středomořsky uhrančivá obsluha
- hořké patizonky a dekoratérova nápadná záliba v takřka obscénních rudých anthuriích s žlutou bliznou
Hotel Aria - Restaurant Coda
Adresa: Tržiště 368/9, Malá Strana, Praha 1
Tel.: 225 334 790
- Otevírací doba: 11.30-23
- Počet míst: hlavní restaurace 40, lobby 80, bar 50
- Druh kuchyně: středomořská s českými solitéry
- Platební karty: AMEX, VISA, MC/EC, Diners Club
- Jazyková vybavenost personálu: angličtina
- Země původu nabízených vín: ČR, Francie, Itálie, USA, Austrálie, Chile, Nový Zéland
Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 10 bodů z 10
Prostírání 10 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 10 bodů z 10
Chování personálu 10 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 19 bodů z 20
Celkem 59 bodů z 60
Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.
Výběr z jídelního lístku:
Tatarák z tuňáka wasabi s koriandrovým olejem 395 Kč
Zprudka pečené mušle svatého Jakuba podávané na rajčatové concasse s čerstvou bazalkou 395 Kč
Bouillabaisse; polévka z ryb a darů moře se šafránovými aioli a toasty 495 Kč
Grilovaný mořský okoun s celerovým foundantem, špenátem, pečenými cherry rajčaty a pikantním humrovým jus 695 Kč
Pečené jehněčí hřebínky s dijon hořčicí, bylinkovou strouhankou, s pyré ze sladkých brambor, zelený chřest a rozmarýnová omáčka 695 Kč
Grilovaný srnčí hřbet s lanýžovými noky, zelenou fazolkou, glazovanou karotkou a kardamonovou omáčkou 695 Kč
Domácí český guláš s karlovarským knedlíkem, připravený z masa z denní nabídky 495 Kč
Mátový krém s karamelizovaným citronem 225 Kč
Lehký dort s lesním ovocem, javorovým sirupem a ovocným špízem 225 Kč
Výběr z vinného lístku:
Veltlínské zelené, pozdní sběr, Springer 2002 895 Kč
Chablis Vandesir Grand Cru, L.Michel et fils 2000 4200 Kč
Soave Classico Superiore, Bertani, Veneto 2002 850 Kč
Chardonnay, Robert Mondavi NAPA, USA 2000 2595 Kč
Pinot Noir, výběr, Springer 2002 2300 Kč
Pommard Ier Cru Epenots, Louis Latour 1996 2850 Kč
Chateau Mouton Rotschild Ier Cru, Pauillac 1982 26000 Kč
Chianti Classico, Riserva, Antinori, Marchese 1999 1750 Kč
Merlot Montes Alpha, Montes Chile 2002 1150 Kč