Menu Zavřít

Pro rány boží!

17. 1. 2003
Autor: Euro.cz

Statistici udělali velmi hrubou chybu

Poté, co Český statistický úřad (ČSÚ) minulý čtvrtek přiznal, že dosavadní údaje o zahraničním obchodu byly fikce, spočítal o den později vývozní a dovozní ceny na základě údajů, které sám den předtím odvolal! Čísla plavou na vodě, ale koruna sílí. Je možné za této situace mluvit o krizi důvěry? Je to přímo nutné. Všechno, co ČSÚ řekne, bylo zpochybněno nadlouho dopředu.
Způsob, jakým se to sdělilo národu, byl děsný. Den po prezidentských volbách ČSÚ zavěsil na webovou stránku krátkou zprávu nazvanou Oprava údajů o vývozu za červenec až listopad 2002. V ní prostřednictvím nevelké tabulky obrátil celý ekonomický vývoj naruby. Generální ředitelství cel, kde skandál vznikl, protože půl roku dodávalo špatná čísla, v tom okamžiku mlčelo jako zařezané. Až když ten „vomyl neboli mejlka“ - jak by řekl Švejk - vyvolala nepředpokládanou publicitu, svolal ČSÚ na pondělí 20. ledna tiskovou konferenci. Tam bude, za přítomnosti ztýraných ekonomických analytiků, odborně zdůvodněno, proč to, co bylo dosud odborně zdůvodňováno, už neplatí.
Kamil Kudlák, ředitel sekce ČSÚ, do níž statistika zahraničního obchodu spadá, pro ČTK prohlásil, že jeho úřad tušil problémy už na podzim. Toto prohlášení údajně nebylo ve vedení ČSÚ shledáno jako vhodné. Je to ale bohapustá pravda. Dávno před koncem minulého roku řada lidí kroutila nad údaji o zahraničním obchodu hlavou. A mezi samotnými pracovníky ČSÚ se vedly řeči, že na obzoru je hrozný průser. Ti rozvážnější ale tvrdili, že to snad není možné. Chachá! Všichni jsme naletěli.
Rezignace šéfů Českého statistického úřadu a Generálního ředitelství cel je za této situace normální věc, o níž není třeba dlouze diskutovat. Jsme přece civilizovaná země. Nemusí to být individuálně spravedlivé, ale riziko top manažera jakékoli firmy nebo instituce je podstatně širší, než že sám špatně zmáčkl nebo nezmáčkl nějaké tlačítko. Noví lidé budou mít příznivější, i když nikoliv příznivou, pozici při přesvědčování odborníků, politiků i širší veřejnosti o tom, že podobný politováníhodný exces se nebude opakovat. Zejména v případě ČSÚ, nezatíženého stigmatem polovojenské organizace, by to přesvědčování mělo začít od otevřené spolupráce s veřejností. Prozatím odbornou.
Shodou okolností minulé pondělí zveřejnil týdeník EURO rozhovor se šéfem statistické služby Evropské unie Yvesem Franchetem, který označil českou statistiku zahraničního obchodu za špičkovou. Ironie osudu… Pan Franchet ale také otevřeně řekl, že komunikační schopnosti Eurostatu, ač komunikačního centra, nejsou nijak oslnivé. To ČSÚ sám o sobě neříká, ale platí to i o něm bezezbytku. Další shodou okolností právě v tomto čísle týdeníku EURO Jakub Fischer z VŠE „buší“ do revizí hrubého domácího produktu. Už poněkolikáté za uplynulý rok. Je totiž naším dávným záměrem otevřít diskusi o kvalitě statistických dat. Příspěvek ČSÚ jsme, bohužel, dosud nedostali.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).